Великобритания няма автоматично да депортира граждани на Европейския съюз, които не са подали молба за правото да останат в страната след Брекзит, заяви в петък координаторът на Европейския парламент по Брекзит Ги Верхофстад, цитиран от "Ройтерс".

Верховстад, който се срещна с британските министри, включително министърът по Брекзит Стивън Баркли, заяви, че е бил успокоен, че ще има гратисен период за онези, които не са подали молба за британската схема за установен статут до крайния срок през юни 2021 г.

"Какво ще се случи с тези хора дори след гратисния период. Е, няма да има автоматично депортиране", коментира Верхофстад пред БиБиСи.

"След гратисния период те ще имат възможност да кандидатстват, като дават основания, поради които не е било възможно да го направят в рамките на обичайните процедури."

Попитан за коментарите на Верхофстад, говорителят на премиера Борис Джонсън потвърди, че няма да има автоматично депортиране.

900 000 европейци все още не са подали документи за уседнал статут на Острова

900 000 европейци все още не са подали документи за уседнал статут на Острова

Данните са изнесени ден след изразеното от Европейския парламент притеснение, че гражданите на ЕС са застрашени от дискриминация

"Ройтерс" съобщи през ноември, че Великобритания заплашва да депортира граждани на ЕС, ако не успеят да кандидатстват навреме и ще са снизходителни само при изключителни обстоятелства.

Към края на миналата година са кандидатствали над 2,7 милиона от приблизително 3,5 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания. По-рано тази седмица ЕС изрази загриженост относно "конфликтни сигнали" за това какво ще се случи с тези, които не успеят да го направят навреме.

Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари, но ще остане обвързана от всички правила на блока до края на 2020 г. в рамките на договорена преходна фаза, насочена към изглаждане на изхода.

Верхофстад добави, че гражданите на ЕС, на които е предоставен статут на уредено лице, искат да им бъде предоставен физически документ, за да могат да докажат, че имат право да останат.

Той обясни, че Великобритания е казала, че разглежда възможността за това.

Говорителят на Джонсън заяви, че не е запознат с никакви планирани промени. "Схемата за уседналост ще предостави на хората сигурен дигитален статут, който в бъдеще потвърждава техните права и връзки към техния паспорт и лична карта", допълва той.

Великобритания депортира гражданите на ЕС без уседналост

Великобритания депортира гражданите на ЕС без уседналост

1 милион от 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания трябва да подадат документи