900 000 граждани на ЕС във Великобритания все още не са подали документи за уседнал статут, за да останат дългосрочно в страната след Брекзит, пише "Гардиън".

Данните са изнесени ден след изразеното от Европейския парламент притеснение, че гражданите на ЕС са застрашени от дискриминация при търсенето на жилище и работа след Брекзит.

Великобритания депортира гражданите на ЕС без уседналост

Великобритания депортира гражданите на ЕС без уседналост

1 милион от 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания трябва да подадат документи

Статистиката на британското вътрешно министерство за декември показва, че над 2,7 милиона граждани на ЕС и техните семейства са подали документи за уседнал статут - специална имиграционна категория за гражданите на страните членки. Програмата за уседналия статут започна на национално ниво през март 2019 г.

Въпреки че няма официална информация колко граждани на ЕС живеят на Острова, изчислено е, че са между 3 млн. и 3,6 млн.

Верхофстат с условия към Лондон: Първо уредете статута на гражданите на ЕС на Острова

Верхофстат с условия към Лондон: Първо уредете статута на гражданите на ЕС на Острова

Рисковете пред гражданите на ЕС трябва да бъдат разрешени преди Европейският парламент да даде съгласие

От либералните демократи предупредиха, че хиляди граждани на ЕС могат да останат без права до по-малко от 18 месеца, а също са пред риск от задържане и депортиране.

Гражданите на ЕС на Острова имат възможност да подават за уседнал статут до края на годината в случай, че не бъде постигнато споразумение между британското правителство и ЕС. Ако бъде сключена търговска сделка, гражданите на ЕС ще могат да подават документи за уседнал статут до юни 2021 г.

Според информацията над 300 000 души от 2 756 100, които са подали документи за уседнал статут, все още чакат заключението на вътрешното министерство.

До момента на 58% от европейците е гарантиран уседнал статут, а на 41% статут, който им позволява да останат в страната още 5 г.

2 млн. граждани на ЕС подали документи за пребиваване в Обединеното кралство

2 млн. граждани на ЕС подали документи за пребиваване в Обединеното кралство

Броят на приетите молби до 30 септември е равен на един на всеки шестима граждани на ЕС