Рисковете пред гражданите на ЕС трябва да бъдат разрешени преди Европейският парламент да даде съгласие за сделката за Брекзит. Това призова в "Туитър" Ги Верхофстат, координаторът за Брекзит в европейския законодателен орган.

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

Британското правителство предлага Камарата отново да обсъди проекта в понеделник

Верхофстат иска да се разясни статутът на гражданите на ЕС на Острова преди евродепутатите да гласуват сделката по-късно тази седмица, ако бъде ратифицирана в Камарата на общините.

Той сравни ситуацията с гражданите на ЕС с тези британци, които бяха обхванати от скандала "Уиндръш" - децата на имигрантите от Карибите след Втората световна война, които бяха обявени за незаконно пребиваващи в страната и заплашени с депортиране, след като са пребивавали в Обединеното кралство няколко десетилетия.

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей

Преди да дадем съгласието си всички проблеми пред гражданите на ЕС27 във Великобритания трябва да бъдат разрешени, включително заплахата от депортация на тези, които не са се регистрирали навреме. Не искаме нашите граждани на ЕС да станат жертва на още един скандал "Уиндръш", призова той.

Верхофстат посочи четири проблема, които трябва да бъдат разрешени: да не се депортират тези, които са изпуснали крайния срок за регистрация за уседнал статут; повече подкрепа за уязвимите граждани; истинска независимост на Независимия орган за наблюдение (IMA) и уседнал статут за тези, които се държат с предварително уседнал статут.

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Юнкер нарече Брекзит губене на време

Брекзит е "губене на време и енергия", категоричен е той