Антиевропейска коледна реклама, излъчена от RT, се появи в руските канали на социалните мрежи, информира Daylymail. Руската държавна медия пусна видео, предупреждаващо измръзналите европейци, че ще бъдат принудени да ядат домашните си любимци през следващата година, ако продължат да подкрепят Украйна.

Въпросното видео показва семейство празнуващо Коледа.

Майката отдръпва ръцете си от очите на дъщеря си, за да разкрие, че са купили хамстер с червена панделка, вързана с панделка на главата. Момиченцето изглежда доволно и семейството се прегръща. "Коледа 2021" мига на екрана, за да посочи времевата рамка. След това се появява "Коледа 2022", за да поясни, че е минала една година. Бащата поставя клетката с хамстера на масата. След се вижда, че животното захранва коледните светлини.

Докато хамстера генерира електричество, семейството сяда в тъмна стая. След това видеото се насочва към Коледа 2023 г. В къщата все още няма електричество, а семейството яде водниста супа, облечено в палта и шапки. Майката слага пръст на устните си, за да покаже, че не трябва никой да разбере, че ядат хамстера. След това бащата отива да повърне.

Видеото завършва с посланието: "Весела антируска Коледа. Ако вашата медия не ви каже къде е това.

Преди конфликта с Украйна, Русия доставяше 50 процента от вноса на природен газ в ЕС. През август руският президент Владимир Путин затвори крановете на голям тръбопровод за Европа. В резултат на това цените на горивата се увеличиха драстично, което натовари икономиките на съюзниците на Украйна.

В агенция Новости ежедневно излизат подобни материали, например днес материал за възмущението на германците от предложенията за икономия на електроенергия. Изведено е на преден план, в заглавието на материала, че германците са посъветвани да се топлят на свещите на коледната украса. Според руската агенция този съвет е отправен от лидера на ХДС Фридрих Мерц.

Едновременно с това в днешния ден руските медии разпространиха пространен коментар на външния министър Сергей Лавров, даден пред "Русия-24". В него той основно критикува Запада и медийното съдържание, както и свобода на словото: "Западът умее да изгражда медии, за да си осигури лоялност в подкрепа на Киев", уверен е Лавров. По думите му това става с умел подбор на журналисти и медии, които осигуряват лоялността на обществото.

"През последните години вече видяхме, че на Запад, особено в Съединените щати, но също така в Германия, Франция и други европейски страни, са много добри в подбора на журналисти, в подбора на медии и в осигуряването на лоялност към линията, която това или онова правителство иска да следва", каза той. Пример, по думите на Лавров, са американските медии, електронни, телевизии и печатни издания, които успяват да мобилизират общественото мнение срещу Русия. Това, според него, е удивително, особено след като са успели да настроят общественото мнение в подкрепа на един "по същество неонацистки преврат".