Виетнам и Филипините се споразумяха да напреднат в отношенията в областта на отбраната и армията, включително за по-задълбочено сътрудничество в областта на морската сигурност, съобщава "Ройтерс".

Това е значителна стъпка за двете страни, които отдавна са в конфликт с Пекин за действията му в Южнокитайско море.

Виетнамският министър на отбраната Фан Ван Джианг беше в Манила за разговори с филипинския си колега Жилберто Теодоро. Това бе първото му подобно посещение в страната. По-рано през деня той посети филипинския президент Фердинанд Маркос младши.

"Министрите изразиха своя непоколебим ангажимент за задълбочаване на отбраната и военното сътрудничество чрез непрекъснато взаимодействие и ангажименти на всички нива", съобщиха от филипинското министерство на отбраната.

Джианг заяви, че двете страни са се споразумели да поддържат мира и стабилността в Южнокитайско море и да разрешават спорове по мирен начин и в съответствие с международното право.

Виетнам и Филипините сближиха позиции в Южнокитайско море

Виетнам и Филипините сближиха позиции в Южнокитайско море

Двте страни подписаха меморандуми за разбирателство

Тяхната среща се случва в момент на тлеещо напрежение в Южнокитайско море и нарастваща загриженост сред международната общност за възможността от ескалация. Китай и Филипините - съюзник на САЩ в областта на отбраната, влизат в конфликти почти всяка седмица от повече от година.

Филипините и големите западни сили са раздразнени от поведението на огромния флот на бреговата охрана на Китай, разгърнат в Южнокитайско море, който Манила обвинява в агресия и опасни маневри.

Китай, който претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, обвини Филипините в провокации и многократно нахлуване в китайки води.

Виетнам има труден балансиращ акт на противопоставяне на действията на Китай, които смята за посегателства върху неговия суверенитет, като същевременно трябва да поддържа близки отношения с гигантски си съсед и основен търговски партньор, изковани в продължение на десетилетия от техните управляващи комунистически партии.

Филипините и Виетнам с първо съвместно учение на бреговата охрана

Филипините и Виетнам с първо съвместно учение на бреговата охрана

Продължава формирането на съюзи в Индо-Тихоокеанския регион

Теодоро заяви, че е важно Югоизточноазиатският блок АСЕАН да играе ключова роля за осигуряването на мир и стабилност и свобода на корабоплаването и авиацията в Южнокитайско море.

"Говорихме за предприемането на по-конкретни и ефективни стъпки за съвместна работа и с нашите партньори от АСЕАН, за да гарантираме непрекъснатостта на тези желания на всички народи от АСЕАН чрез конкретно сътрудничество и взаимодействие, подчертавайки върховенството на международното право", посочи той.

Въпреки припокриващите се претенции относно островите Спратли в Южнокитайско море, където Виетнам и Филипините заемат атоли и рифове, двете страни изразиха желание да работят заедно и да се справят със споровете.

По-рано този месец бреговата охрана на двете страни проведе първите си съвместни учения в Манила.