Министерството на външните работи на Виетнам съобщи на Европейския съюз, че не е на разположение за среща следващата седмица с висш служител на блока относно руските санкции, понеже Ханой се подготвя за евентуално посещение на президента на Русия Владимир Путин, предава "Ройтерс".

Виетнам се стреми да води неутрална външна политика в отношенията си с големите световни сили. Той се въздържа да осъди атаката на Русия срещу Украйна, позиция, която западните страни смятат за твърде близка до Кремъл.

Специалният пратеник за прилагането на санкциите на ЕС, Дейвид О'Съливан, пътува до Югоизточна Азия следващата седмица и планираше да се срещне с виетнамски официални лица на 13-14 май, но Ханой поиска да отложи срещата, "тъй като лидерите бяха твърде заети, за да се срещнат с него", каза един дипломат, запознат пряко със ситуацията.

Други трима дипломати потвърдиха отлагането на посещението, като един каза, че Виетнам е предложил юли като алтернативна дата.

Двама от дипломатите и друг човек, запознат с дискусиите, свързват забавянето с организирането на евентуално посещение на Путин във Виетнам, което може да бъде "развалено" от по-ранното посещение на пратеника на ЕС, според един от източниците.

Министерството на външните работи на Виетнам и руското посолство в Ханой не отговориха на искания за коментар.

Виетнамските лидери многократно канят Путин във Виетнам през последните месеци , след като базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) - на който Виетнам не е член - издаде през март 2023 г. заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Руският посланик във Виетнам Генадий Степанович Бездетко миналата седмица каза, че Путин е приел поканата и че датата за посещението ще бъде определена след встъпването в длъжност на петия му президентски мандат на 7 май, според виетнамските държавни медии.

За последно Путин е бил във Виетнам през 2017 г.

Русия е най-големият доставчик на оръжия за Виетнам и също така играе решаваща роля в експлоатацията на газовите запаси на страната в Южнокитайско море.

ЕС наложи широкообхватни санкции на Москва заради войната й в Украйна.

Работата на О'Съливан включва да се увери, че държавите не помагат на Русия или други санкционирани държави да заобикалят наказателните мерки на ЕС, например като доставят на Москва стоки с двойна употреба, които биха могли да бъдат използвани за нейните военни усилия в Украйна.

Няма доказателства, че Виетнам е предложил някаква помощ на Русия за това, което Кремъл нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

Някои дипломати казаха, че би било трудно да се открие търговия между Виетнам и Русия, която може да наруши санкциите, особено ако включва чипове или други малки компоненти.

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

"Изразявам твърда подкрепа и солидарност със свещената кауза на Русия", пише в писмото