Докато Европа и САЩ се борят с епидемии от новия коронавирус, агонизирайки във връзка с плановете за излизане от икономически опустошителни блокади, една малка югоизточна азиатска страна преодоля епидемията, информира "Гардиън".

Вече пет поредни дни Виетнам не е съобщавал за новозаразени с коронавирус и почти две седмици без никакво вътрешно предаване на заразата от човек на човек, като премиерът на страната обяви вчера, че страната му "по същество постави пандемията под контрол".

От началото на епидемията в страната досега са регистрирани общо 270 заразени, от които 222-ма са се възстановили, като няма нито един починал.

От онези, които все още са имали активни инфекции, 11 вече са дали отрицателни проби поне веднъж, преди да бъдат повторени. Виетнам е извършил повече от 210 000 теста за наличие на коронавирус, без да е регистрирал вътрешно предаване в продължение на 13 дни.

В петък Виетнам започна да облекчава някои от строгите си ограничителни мерки, но остава да се види как може да продължи забележителния си рекорд, без да остане ефективно отрязан от останалия свят.

Двама новозаразени, регистрирани миналия петък, са виетнамци, които наскоро са се завърнали от Япония.