Руският търговец на оръжие Виктор Бут призова бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп да потърси убежище в Русия, тъй като животът му е "в опасност", съобщи "Телеграф".

"Вярвам, че животът Ви е в опасност", написа Бут в съобщение в Telegram, изпратено до Тръмп. Администрацията на Байдън няма да спре само като ви влачи през съда/затвора. По-скоро биха сложили край на живота Ви, отколкото да Ви оставят да им пречите."

Бут пише на Тръмп, на когото отдавна се възхищава, че ще намери "сигурно убежище и оттук можете да поведете битката за американския народ".

В Русия: Аплодисменти за размяната на Виктор Бут

В Русия: Аплодисменти за размяната на Виктор Бут

Руски националисти приветстват завръщането на Търговеца на смърт

Бут, известен още като "Търговецът на смърт", беше освободен от американски затвор миналата година. Той беше разменен с американската баскетболна звезда Бритни Грийнър в размяна на затворници между Москва и Вашингтон през декември.

Бут излежаваше тогава 25-годишна присъда.

Обвинен във въоръжаване на бунтовници в някои от най-кървавите конфликти в света, Бут беше арестуван в Тайланд при спецоперация на САЩ през 2008 г., екстрадиран в САЩ и осъден през 2012 г.

Вашингтон и Москва проведоха няколко размени на затворници през последните години. Няколко американци все още са задържани в Русия.

Миналата седмица Русия арестува американския журналист Евън Гершкович и го обвини в шпионаж, провокирайки международен протест. Вашингтон нарече обвиненията срещу него "нелепи".

Съдебното дело срещу Доналд Тръмп разделя американската нация

Съдебното дело срещу Доналд Тръмп разделя американската нация

Тръмп води в предпочитанията за номинация на Републиканската партия

Бившият американски президент се призна за невинен по обвинения, свързани със схема за плащане на тайни пари, предназначени да затворят устата на порнозвездата Сторми Даниелс.

Следващото лично изслушване по делото на Тръмп е насрочено за 4 декември тази година в Манхатънския наказателен съд.

Адвокатът на Тръмп Тод Бланш след предявяването на обвинението в съда нападна прокурора, че е превърнал делото в "политическо преследване".

Тръмп остана под арест малко над 40 минути във връзка с процедурата по повдигането на обвинение.

Той пледира "невинен" по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи.

Делото срещу Тръмп продължава на 4 декември

Делото срещу Тръмп продължава на 4 декември

Ново развитие на казуса