В приказно царство избухна битка на живот и смърт между Алексей Навални и руския президент Путин. Това пише писателят Виктор Ерофеев на страниците на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ).

Скиптърът е символът на царската власт. Путин, който управлява Русия от 20 години, досега не е имал скиптър. Сега той най-накрая се появи. На 23 януари протестните демонстрации, които обхванаха цялата страна като голяма вълна, бяха проведени под знака на нов царски символ - тоалетна четка, обобщава Виктор Ерофеев.

Навални остава в ареста

Навални остава в ареста

Решението е взето преди изслушване следващия месец

Той отбелязва, че Навални показа не само приказния дворец на Путин, но дори и тоалетната четка за €700.

Между Навални и Путин започна смъртна битка. Путин обаче не подцени Навални дори преди видеото за двореца, пропито с отмъщение. Прави впечатление, че той никога не го нарича по име. В приказката, в която Русия съществува от векове, това е най-големият комплимент. Само опасен враг не може да бъде наречен по име, отбелязва Ерофеев.

Да, за разлика от принципно рационалния Запад, Русия е приказка. Тя няма и не е имала история, вместо нея има приказен спектакъл. С течение на времето актьорите се сменят, но не и ролите. Ролята на царя играе в нашата приказка днес се изпълнява от Путин.

Кремъл: Путин даде необходимите обяснения на Байдън за Навални

Кремъл: Путин даде необходимите обяснения на Байдън за Навални

Песков не уточни какви точно аспекти са засегнати по темата

В руската приказка хората обожествяват царя, което означава, че на изборите му дават своя глас. Царят завладява земите, взема Крим, а самият той мечтае за държава с границите на Съветския съюз, рисува картината руският писател.

Но независимо от това как хората обичат своя цар, всичко има граница. И Навални показа тази граница. В опозиционните си действия от известно време той превръща народния цар в безсмъртния магьосник Кощей - почти непобедим, ужасен, злодей от славянската митология. (...) Навални се е превърнал в Иван Царевич. Той е престолонаследник, а съпругата му Юлия е подходяща за ролята на Василиса Прекрасната. Великолепна двойка за Кремъл.

От началото на управлението на Путин политическите винтове непрекъснато се затягат. Свободата на действие е намалена. Имаме абсолютно послушен парламент, съдебни съдилища и държавна телевизия, които денонощно възхваляват царските дела, припомня Ерофеев.

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Търсенията "Навални" са над 9.6 млн, за „Путин” - 8.7 млн...

И докато Навални се бореше само с корупцията, той дори беше полезен на Путин. Кремълските боляри мълчаха. В края на краищата всеки от тях можеше да попадне под подозрение и дори да стане мишена на директна атака от опозицията. В някакъв момент Навални дори изглежда помогна на Путин да се отърве от съперника му Медведев с неговите либерални маниери. След разкрития за неговите машинации Медведев замълча.

По време на управлението си Путин използваше страхотни символи. Гол до кръста президента яздеше кон. Търсеше съкровища в морските дълбини. Преди изборите той хвана огромна щука - страхотен символ на победи.

Москва: Навални е нужен на Запада за дестабилизиране на Русия

Москва: Навални е нужен на Запада за дестабилизиране на Русия

Според Патрушев Навални се занимава с "мошеничество в особено големи размери"

Везните на късмета са наклонени в полза на живия Алексей в затвора. За света на приказките също е важно той да не се страхува от смъртта, съветва Ерофеев.

*Със съкращения