Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън засегнаха темата за опозиционера Алексей Навални по време на телефонния им разговор. Путин даде необходимите разяснения по въпроса. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Комерсант".

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Търсенията "Навални" са над 9.6 млн, за „Путин” - 8.7 млн...

Вчера стана ясно, че по време на първия им телефонен разговор Байдън е притиснал руския лидер за Навални и по други теми.

"Що се отнася до тази тема, да, бе повдигната от президента на САЩ. Президентът Путин даде необходимите разяснения", каза Песков. На въпрос дали може да се говори за разбирателство или различия в позициите на президентите по тази тема, Песков не отговори.

G7: Навални да бъде освободен незабавно, без условия

G7: Навални да бъде освободен незабавно, без условия

Загриженост за арестите на хиляди мирни демонстранти...

"От наша страна бяха представени необходимите обяснения", повтори той.

Песков не уточни какви точно аспекти са засегнати по темата - за отравянето или задържането на Навални.

"Те обсъдиха тези въпроси, които бяха повдигнати от президента на САЩ. Нито едно изказване не остана без обяснение", каза Песков.

Песков коментира още, че двамата лидери не са обсъждали по телефона организиране на лична среща. Той добави, че не са обсъждали визити, но са подчертали готовност и намерение за продължаване на диалога.

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Двамата разговаряха по телефона...

През уикенда в Русия се проведоха протести в повече от 100 населени места срещу задържането на Навални.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.