Унгарският премиер Виктор Орбан защити антиимиграционната си позиция в четвъртък по време на среща с австрийския канцлер Карл Нехамер, но настоя, че тя не се корени в расизъм, след като неотдавнашно изказване, че унгарците не искат да станат "народи от смесена раса", предизвика критики у дома и в чужбина, предава Ройтерс.

"Аз съм единственият политик в ЕС, който подкрепя открита антиимиграционна политика", каза Орбан на съвместен брифинг с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена. "Това не е расов въпрос за нас, това е културен въпрос", каза той.

Негово изказване в Румъния в събота, когато каза, че за разлика от "света на смесените раси" в Западна Европа, където хората се смесват с пристигащи неевропейци, Унгария не е страна със смесени раси", предизвика осъждане от страна на Съединените щати , Европейския съюз, еврейски групи и научни среди.

"Понякога се случва да кажа нещо по начин, който може да бъде разбран погрешно, но ... позицията, която застъпвам, е културна, цивилизационно базирана позиция."

Нехамер каза, че двамата са обсъдили речта, добавяйки:

"За мен беше много важно да изясня, че ние в Австрия напълно отхвърляме всяко омаловажаване на расизма или на антисемитизма."

Късно в сряда посолството на САЩ в Будапеща излезе с изявление, в което не спомена Орбан, но заяви, че осъжда "всички идеологии, политики и реторика, които дават кислород на доктрините на омразата и разделението".

По-рано тази седмица вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви в "Туитър", че "отровният" расизъм няма място в Европа, която черпи силата си от многообразието.

Украйна: Орбан разпространява руска пропаганда

Украйна: Орбан разпространява руска пропаганда

Спор за санкциите срещу Кремъл