Виктор Янукович обеща да се завърне в страната веднага щом се появи възможност, за да облекчи живота на украинския народ.

Това изявление той направи в интервю по Първи канал на руската държавна телевизия. Това е първата публична поява на бившия президент на Украйна от много време насам, след като преди една година избяга в Русия под натиска на протестите в Киев. Медийната изява на Виктор Янукович съвпада с поредицата от прояви в Украйна по повод годишнината от Евромейдан, но и протест антимайдан, който се проведе в Москва.

"Съжалявам, че не мога нищо да направя. Навярно за нещо съм необходим и ако се говори за днешния ден, щом се отвори възможност да се върна - ще се върна и ще направя всичко по силите си, за да облекча живота на хората. Сега главната задача е да се спре войната", каза Янукович.

Според него никаква власт не си заслужава загубите, които е понесла Украйна след събитията от 21-22 февруари 2014 г.

Според Виктор Янукович отговорност за събития в страната му носи Европа.

"Аз направих всичко по силите си", признава Янукович и припомня споразумението с опозицията за президентски и парламентарни избори в дългосрочен план и кноституционна реформа.
"Идването на тримата европейски министри в Киев беше знаково. Заедно с президентството, действата власт и опозиция те изготвиха съответно споразумение. Как може да се определи това? Участие, съучастие? В качеството на кого дойдоха те? Ако те се един от инициаторите на този процес, значи те също са длъжни да носят отговорност", цитира агенция Новости изявлението на бившия държавен ръководител на Украйна.

"Сега страната е разрушена, има териториални загуби, човешки жертви, разрушени са цели региони. А беззаконието, което цари днес по отношение на хората в Украйна, е резултатът, който получи тази власт след тези събития", изтъкна Янукович.

Той допълни, че желанието му съвсем не е да бъде страничен наблюдател на ставащите в Украйна събития: "Нямах възможност да се върна и няма да скрия, че пращах хора в Украйна, които да следят за ситуацията. Следим я и сега".

Виктор Янукович беше избран за президент на Украйна през февруари 2010 година за петгодишен мандат. През февруари 2014 година Янукович напусна страната и неофициално получи убежище в Русия.

В началото на 2015 година стана ясно, че Главната прокуратура на Украйна е започнала процедура по привличане на Янукович като обвиняем и е поискала екстрадицията на бившия президент от Русия. Беше приет е нов закон, който позволява задочен процес при обвинения, касаещи националната сигурност.

Още преди това Украйна се обърна към Интерпол с процедура по обявяване за издирване на Янукович, неговия син Александър и списък от високопоставени чиновници от обкръжението на бившия президент. Едновременно с това се знае, че Виктор Янукович е подал иск в Европейския съд срещу наложените на него и двамата му синове санкции от Брюксел.