Нидерландският политик Герт Вилдерс каза в сряда, че формирането на правителство на малцинството със себе си като министър-председател е една от възможностите след изборите миналата седмица, на които неговата Партия на свободата (PVV) спечели най-много места, предава "Ройтерс".

Говорейки пред репортери след първата си среща с "скаута", назначен да се справи с началната фаза на това, което се очаква да бъде дълги коалиционни преговори, Вилдерс каза, че ще бъде "силен, но разумен" в дискусиите с потенциални партньори.

Възможността за кабинет на малцинството се появи малко след изборите, когато консервативната партия VVD на бившия премиер Марк Рюте - която споделя много от антиимиграционните позиции на Вилдерс - заяви, че няма да се присъедини към ръководен от Вилдерс кабинет, но не изключи предлагайки му външна подкрепа.

Вилдерс, чиято партия взе около 24% от гласовете, ще трябва да работи с поне две по-умерени партии, за да формира коалиция.

Той заяви, че е казал на скаута, че предпочита да работи с VVD, дясноцентристката Партия на "Нов социален договор" (NSC) и консервативното Движение фермер-гражданин (BBB), които заедно ще управляват солидно мнозинство в двете камари на нидерландски парламент.

Това е "логичната, правилна комбинация", каза Вилдерс и добави, че най-важното е, че страните са се съгласили да преговарят как могат да си сътрудничат.

В сряда Вилдерс повтори, че е готов да направи компромис по някои точки.

В Русия се радват на победата на Вилдерс

В Русия се радват на победата на Вилдерс

Руски пропагандни медии припомнят визитите му в страната