Холандският крайнодесен популист Геерт Вилдерс заяви, че ще забрани на цялото турско правителство да посещава Холандия през следващите седмици, за да попречи на турски министри да агитират в страната за референдума за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Асошиейтед прес".

Вилдерс изтъкна пред чуждестранни журналисти, че Ердоган е "ислямо-фашистки лидер".

Вилдерс също така обвини холандското правителство в слабост, че не е забранило на турския външен министър да проведе агитационен митинг в Ротердам в подкрепа на засилването на правомощията на турския държавен глава.

Холандските медии съобщават, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу планира провеждането на митинг в Ротердам, в който живее голяма турска диаспора.

Холандският премиер Марк Рюте нарече подобен предизборен митинг "нежелан" и заяви, че неговото правителство няма да сътрудничи за провеждането на проявата.

Коментарите на холандските политици идват след дипломатическия скандал, разразил се през тази седмица между Германия и Турция поради същата причина - неразрешаването на турски министри да агитират в различни германски градове.

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия показвала двойни стандарти