Руският президент Владимир Путин няма да отиде на септемврийската сесия на Генералната асамблея на ООН, съобщиха ТАСС и Комерсант. "Президентът не планира участие в Генералната асамблея през т.г.", заяви пред журналисти прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

По-рано бе съобщено, че генералният секретар на ООН очаква участие на председателя на Външно министерство на Русия Сергей Лавров в общополитическата дискусия на 71-та сесия на Генералната асамблея на ООН, която ще се проведе в Ню Йорк между 20 и 26 септември.

Както следва от предварителната програма на изявленията, разпространена от централата на ООН, руският министър ще говори от трибуната на Генералната асамблея на 23 септември.

Дебатите ще започнат с встъпление на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и председателя на 71-та сесия на Генералната асамблея Питер Томсън. В първия ден ще бъдат произнесени слова от американския и от френския президент Барак Обама и от Франсоа Оланд, а така също и от премиера на Великобритания Тереза Мей.

Очаква се изявление от вицепрезидента на Бразилия Мишел Темер, изпълняващ длъжността държавен глава след отстраняването на Дилма Русеф. През изминалата година на общополитическата дискусия на юбилейната, 70-та сесия на Генералната асамблея реч изнесе руският президент Владимир Путин.