Руският президент Владимир Путин потвърди, че ще присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин - събитие, което няколко западни държави бойкотираха в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай. Това предаде "Гардиън".

Путин направи обещанието по време на видеоразговор с китайския лидер Си Дзинпин, като заяви, че между техните държави се е оформил "нов модел на сътрудничество, основан на принципни въпроси като ненамеса във вътрешните работи на другата страна".

Както Русия, така и Китай са изправени пред все по-голям натиск от страна на САЩ и западните държави, като регионалните конфликти и нарушенията на човешките права доведоха до нарастващо напрежение, икономически санкции и нов дипломатически бойкот на домакинството на Пекин на Зимните олимпийски игри през февруари.

Досега САЩ, Великобритания и Австралия са заявили, че високопоставени служители няма да присъстват на събитието главно заради нарушенията на правата на уйгурското малцинство в Синдзян и репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг.

Китай: Страните, обявили дипломатически бойкот на Олимпиадата, ще платят за действията си

Китай: Страните, обявили дипломатически бойкот на Олимпиадата, ще платят за действията си

Те използват Игрите за политически манипулации, смята Пекин

Междувременно Путин търси подкрепа в разрастващия се конфликт със Запада заради военното си укрепване в близост до Украйна. Обещанието му да присъства на Олимпийските игри ще отбележи рядко пътуване в чужбина за руския президент. Той е ходил зад граница само два пъти след избухването на пандемията: до Женева през юни за среща с Джо Байдън и до Ню Делхи за среща с индийския министър-председател Нарендра Моди. Си Дзинпин пък не е напускал публично Китай от 2019 г. насам.