В ежеседмичната си пресконференция днес управителят на Хонконг Кари Лам обяви, че Пекин е съгласен специалният административен район да постигне мирно решение на продължаващите масови протести без китайска намеса, въпреки че тя отказа да изключи този вариант, съобщават световните осведомителни агенции.

"В този момент все още категорично усещам, че трябва сами да намерим решенията", изтъкна Лам, допълвайки: "Това също така е позицията на централното правителство (в Пекин), че Хонконг трябва сам да се справи с проблема."

Китай критикува лицемерната реакция на ЕС за протестите в Хонконг

Китай критикува лицемерната реакция на ЕС за протестите в Хонконг

В съобщението на посолството се осъжда лицемерието на Европа

"Но ако ситуацията стане толкова лоша, тогава не могат да бъдат изключени никакви варианти, ако искаме Хонконг да има поне още един шанс", добави тя.

"Не мога да ви кажа категорично сега при какви обстоятелства ще правим допълнителни неща, включително да призовем централното правителство на помощ", отбеляза още Кари Лам.

В неделя за първи път китайските военни пряко се сблъскаха с протестиращи, като военнослужещите в казармите на Китайската народна освободителна армия в Хонконг предупредиха протестиращите, които използваха лазерни показалки по сградата.

Десетки хиляди излязоха с маски на протест в Хонконг напук на забраната

Десетки хиляди излязоха с маски на протест в Хонконг напук на забраната

Полицията отново използва сълзотворен газ

Лам беше разкритикувана остро в петък за прилагането на наредба за извънредни случаи от колониалната епоха, която забранява използването на маски за лице на публични събирания. На днешната пресконференция тя изтъкна обаче, че санкциите на други страни вероятно са по-сурови от тези, които тя е прилагала.

"Мерките им не биха били по-меки от нашите и може би биха били по-драконовски", посочи тя.

Лам също така каза, че нямала допълнителни планове да задейства законите за извънредни правомощия, като нейното правителство щяло да направи "внимателна оценка", преди да наложи нови мерки съгласно закона, например контрол върху интернет.

На въпрос дали забраната на маските за лице е имала успех, тя отговори, че било твърде рано да се каже.

Хонконг прибягва до извънредна заповед за първи път от 50 г., за да забрани маските

Хонконг прибягва до извънредна заповед за първи път от 50 г., за да забрани маските

Правителството ще приеме решението на специална среща на Изпълнителния съвет в петък

"Сигурна съм, че ще се съгласите, че за всяка нова политика или ново законодателство ще е необходимо време да бъде ефективно приложено", посочи Кари Лам.

През уикенда хиляди хора пренебрегнаха забраната, въпреки че досега само двама са били обвинени съгласно новия закон: студент и 38-годишна жена.

Забраната важи и за училищата и университетите, а учителите са помолени да съобщават колко ученици носят маски след завръщането им в клас днес.

Коментарите на Лам бяха направени, след като голяма част от хората в Хонконг се върнаха на работа след дълъг празничен уикенд, така наречената Златна седмица.

Лам обаче отбеляза, че миналата седмица броят на протестиращите е спаднал с над 50%. Метрото днес не работи на пълен капацитет, след като протестиращите през уикенда парализираха транспортните връзки и други обществени услуги. Много ресторанти и други бизнеси, които би трябвало да правят добра търговия за официалния празник, са затворили рано.

Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони срещу протестиращи

Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони срещу протестиращи

На протеста "Ден на скръбта", полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ