Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони срещу протестиращи в квартал Цуен Ван, съобщава полицейски източник пред South China Morning Post, цитиран от "Гардиън".

Демонстрациите, които започнаха мирно прераснаха в най-сериозната проява на насилие за четирите месеца протести. Стрелбата представлява голяма ескалация. Въпреки че при други протести е стреляно предупредително, а полицията е причинила сериозни наранявания с гумени куршуми, това е първият път, когато някой е прострелян по подобен начин.

Хилядите, събрали се на друг протест "Ден на скръбта", където полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, замълчаха, когато чуха, че човек е прострелян.

Изображения, споделени от местните медии, показват мъжа да лежи на земята, молейки за помощ.

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Властите на града не смеят да присъстват на церемонията по издигане на знамената

Болничната администрация в Хонконг заяви, че 15 души са ранени, включително един е в критично състояние в болница "Принцеса Маргарет", след като прострелян с боен патрон.

Десетки хиляди не се съобразиха със забраната на полицията да протестират в център на Хонконг, а хиляди се събраха в други части на града. Организаторите и протестиращите заявиха, че 70-годишнината от комунистическото управление трябва да бъде ден на траур, а не празник.

"Искаме да покажем на хората, че това не е щастлив юбилей. Китайската комунистическа партия вече е убила или ранила милиони хора. Излязохме днес, защото ако не го направим, може да нямаме друг шанс", коментира Ричард Хун, който работи в областта на технологиите

Полицията използва сълзотворен газ срещу малка група протестиращи извън официалната церемония по издигането на знамето, която бе затворена за обществеността. Първите часове основният протест бе до голяма степен мирен, с протестиращи, облечени в черно и пеещи "слава на Хонконг", хвърлящи хартиени пари, използвани за погребални церемонии.

Много семейства са довели и малките ис деца на протестите. "Виждате, че нямаме никакви предпазни средства. Ние искаме свобода и не искаме да принадлежим на Китай", обяснява Терънс, логистик, вървейки със своята осемгодишна дъщеря.

Все пак много от протестиращите носят маски за лице или чадъри.

По-късно, в отговор на сълзотворен газ и водни оръдия, протестиращите хвърлят коктейли "Молотов" и да подпалват барикади.

"Национален празник е, но няма за какво да се радваме в Хонконг. Ние сме под едно партийно управление и комунистическата партия контролира нашето правителство", обяснява 17-годишната Сара.