Хонконг отбеляза 70-годишнината от основаването на комунистически Китай с предизвикателни протести и "Ден на скръбта", като активистите за демокрация игнорираха забраната на полицията и излязоха на улиците в множество квартали, съобщава АФП.

Протестиращите обещават да засенчат празненствата в Пекин, засилвайки почти четиримесечните си протести, настояващи за по-големи демократични свободи.

Хиляди тръгнаха през района на залива Каусуей във вторник, въпреки че властите отказаха провеждане на митинг и полицията предупреди хората да не се присъединяват към "незаконни събирания". Обикновено популярен търговски квартал, пълен с туристи,  заливът се превърна в редовно бойно поле между протестиращи и полиция това лято.

Много от търговските центрове и магазините в са затворени, докато протестиращите скандираха "Застанете с Хонконг, борете се за свободата!" и други популярни лозунги.

"Вече три месеца и петте ни искания все още не са изпълнени. Трябва да продължим нашата борба", коментира протестиращ, носещ маска от филма и комикс "V като Вендета". По-малките митинги има в областите Ванчай, Ша Тин, Цуен Уан и пред британското консулство.

Протестиращите за демокрация са решени да отнемат част от блясъка на юбилейните празненства в Пекин, които бяха отбелязани с огромен военен парад на площад Тянанмън под погледа на президент на Китай Си Цзинпин.

Сред тези, наблюдаващи парада в Пекин е и лидерът на Хонконг Кари Лам.

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

С най-мащабния военен парад в историята си

В ярка илюстрация за политическата несигурност в Хонконг, градските служители наблюдават сутрешна церемония по издигане на знамето от осигурен намиращия се наблизо конгресен център. След предаването от Великобритания през 1997 г., администрацията винаги е присъствали на церемонията навън.

Но след протести, които избухнаха през юни, е все по-рисковано официалните лица да се появяват на публично място. Церемонията по издигане на знамето на 1 юли - годишнината от предаването на Хонконг - също бе наблюдавана от сигурно място, докато протестиращи препълваха улиците и по-късно обсадиха законодателната власт на града.

Главният секретар на града Матю Чеун похвали развитието на Китай през последните 70 години. Но признава, че властите се нуждаят от "ново мислене, за да се опитат да се справят с проблемите" в Хонконг.

Цялата сутрин полицията извършва проверки за сигурност и спира хора и претърсва, а властите обявиха затварянето на десетина станции на метрото. Но мерките имат слаб резултат, за да спрат хората.

Проведени са митинги в защита на Китай. Сутринта, не много хора размахват знамена и скандират: "Да живее родината!"

"Ние сме китайци и целият народ празнува", обяснява 30-годишната Кити Чан.

Протестите в Хонконг бяха предизвикани от вече отменен план за екстрадиция в континенталната част, но оттогава се превърнаха в много по-широко движение и народен гняв срещу градските лидери и Пекин.

Сред исканията на протестиращите са да се разследва полицията и амнистия за над 1500 души, арестувани и всеобщо избирателно право - всички отхвърлени от Пекин и Лам.

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Китай чества 70 години от създаването си