Хонконг ще прибегне до извънредна заповед за първи път от повече от половин век, за да забрани носенето на маски на публични събирания на обществени места, съобщава местната телевизия TVB, цитирана от "Блумбърг" и "Ройтерс".

Правителството ще приеме решението на специална среща на Изпълнителния съвет в петък, допълва медията, позовавайки се на източници.

Протести в Хонконг пред училището на момчето, простреляно от полицията при сблъсъците

Протести в Хонконг пред училището на момчето, простреляно от полицията при сблъсъците

18-годишният младеж е откаран в критично състояние след стрелбата

Този акт е приет за първи път от британското правителство през 1922 г., за да се справи със стачка на моряци на пристанището в Хонконг. За последно законът е използван от колониалната администрация за потушаване на безредици, разтърсили търговския център през 1967 г.

Решението на местното правителство ще бъде прието във връзка с безредиците в Хонконг при масовите протести.

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Властите на града не смеят да присъстват на церемонията по издигане на знамената

Прокитайски законодатели в Хонконг призоваха за забрана носенето на маски на публични места, за да попречат на протестиращите да скриват самоличността си от служителите на реда.

Ако решението за извънредни пълномощия бъде прието, това може да се възприеме като радикални действия от страна на правителството, което се опитва да поеме контрол над продължаващия вече четири месеца хаос в Хонконг.

Законът, определян от протестни лидери като форма на военно положение, може да даде по-големи правомощия на правителството при арестуването на граждани, цензурирането на публикации, прекъсването на телекомуникационни мрежи и провеждането на проверки и претърсвания без съдебна заповед.

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Китай чества 70 години от създаването си

Също ще позволи на властите да прилагат нови регулации, които управляващите вярват, че могат да помогнат "в случай на извънредно положение или обществена опасност".