Стотици ученици, преподаватели и персонал се събраха на демонстрация срещу полицейското насилие пред училището на тинейджъра, който беше прострелян в гърдите от полицията при протестите в Хонконг във вторник, пише "Гардиън".

18-годишният младеж е откаран в критично състояние след стрелбата. За първи път бяха използвани бойни патрони срещу протестиращи в града. Случаят представлява голяма ескалация на сила от властите.

Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони срещу протестиращи

Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони срещу протестиращи

На протеста "Ден на скръбта", полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ

Някои от протестиращите днес носиха лозунги като "Ученици без насилие", а други обвиняваха хонконгската полиция в "предумишлено убийство". Повечето от участващите в демонстрацията носиха маски, за да скрият самоличността си, тъй като се опасяват от отмъщение от страна на властите.

Учениците от средните училища в Хонконг планират масов бойкот на занятията в отговор на стрелбата.

Други протестиращи се събраха днес в съдебна зала, където 96 жители на града, арестувани през уикенда, се очаква да бъдат обвинени в нарушаване на обществения ред и размирици. Това ще е най-голямото масово изслушване в града, откакто Великобритания предаде Хонконг на Китай преди повече от 20 г.

През юли 44 души се явиха пред съда, което предизвика демонстрация и спречквания с полицията пред сградата на съда.

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг "Ден на скръбта"

Властите на града не смеят да присъстват на церемонията по издигане на знамената

Полицията не разреши да се организират протестите "Ден на скръбта" във вторник във връзка със 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, но хонконгските жители пренебрегнаха забраната и хиляди излязоха по улиците да протестират. Демонстрациите започнаха мирно, но впоследствие възникнаха сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, водни оръдия и шест бойни патрона.

Най-малко 66 души са ранени, четирима са в тежко състояние, а над 180 са арестувани, обявиха от полицията.

Демонстрациите също парализираха града, което принуди властите да затворят почти половината от метростанциите.

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Китай чества 70 години от създаването си

Прострелването на младежа предизвика възмущение в Хонконг и по света. Великобритания определи използването на бойни патрони като "прекомерно", а Амнести Интернешънъл призова за независимо разследване.

Към тази сутрин простреляният младеж е в критично, но стабилно състояние след операция за изваждането на куршума, пише South China Morning Post. Младежът е прострелян близо до сърцето.

Китайският президент обещава да поддържа "една страна, две системи" в Хонконг

Китайският президент обещава да поддържа "една страна, две системи" в Хонконг

Както и висока степен на автономия

Полицията арестувала простреляния за нападение срещу полицай и обяви, че използването на огнестрелно оръжие е било "законно и основателно", тъй като полицаят, който е стрелял, се е опитал да защити друг служител на реда, който е бил атакуван от протестиращи.