Индийският премиер Нарендра Моди обяви отмяната на три спорни закона за земеделските стопанства след година на протести, предаде BBC.

От ноември 2020 г. хиляди фермери лагеруват по границите на Делхи в знак на протест срещу законите и десетки починаха от жега, студ и коронавирус. Те твърдят, че законите ще позволят навлизането на частни играчи в земеделието и това ще навреди на доходите им.

Изненадващото изявление на Моди от петък бележи сериозен обрат, тъй като през последните месеци правителството не беше предприело никаква инициатива за разговори със земеделските стопани. А и то твърдо настояваше, че законите са добри за фермерите и че не може да става дума за тяхното връщане.

Делхи се събуди под токсично небе след фойерверки на фестивала Дивали

Делхи се събуди под токсично небе след фойерверки на фестивала Дивали

Жителите на града се оплакваха от сърбеж в гърлото и сълзене на очите

Земеделските профсъюзи смятат стъпката за голяма победа. Но според експертите предстоящите избори в Пенджаб и Утар Прадеш - и в двата щата има огромна фермерска база - може би са повлияли на решението.

Законите щяха да разхлабят правилата за продажба, ценообразуване и съхранение на селскостопанска продукция - правила, които десетилетия наред защитаваха индийските фермери от свободния пазар.

Една от най-големите промени беше, че на фермерите щеше да бъде разрешено да продават продукцията си на пазарна цена директно на частни играчи - земеделски предприятия, вериги супермаркети и онлайн магазини за хранителни стоки. Понастоящем повечето индийски земеделци продават по-голямата част от стоката си на контролирани от правителството пазари на едро на гарантирани минимални цени.

Промените също така щяха да позволят на частните купувачи да складират основни стоки за бъдещи продажби, което по-рано можеха да правят само упълномощени от правителството агенти.

Икономиката на Индия отбеляза рекорден скок, въпреки пандемията

Икономиката на Индия отбеляза рекорден скок, въпреки пандемията

Прогнозите са, че тенденцията ще се запази