Влиятелната в САЩ Националната стрелкова асоциация (National Rifle Association)
даде пресконференция във Вашингтон. До момента тя пазеше мълчание след стрелбата в Кънектикът.
Във вторник Асоциацията излезе с изявление, в което се казваше: "От уважение към семействата, и от приличие, дадохме време за траур, молитва и пълно разследване на фактите, преди да коментираме".

Припомняме, преди седмица 20-годишният Адам Ланза уби 26 души в начално училище в Нютаун.
Оръжията, използвани в стрелбата, са били законно купени от майката на стрелеца, Нанси Ланза.

По време на специална пресконференция днес Уейн Лапиер - шеф на Националната стрелкова асоциация, призова за създаване на национална база данни за психично болните и обвини видео игрите и филмите с насилие, заявявайки, че те представят убийството като "начин на живот".

Той разкритикува медиите за демонизирането на законните собственици на оръжие и за предположенията, че забраната за някои видове оръжия би била ефективна.

"Единственият човек, който може да спре лош човек с пистолет, е добър човек с пистолет", заяви пред репортери Лапиер.

От Асоциацията заявиха, че ще предложат "смислени промени", за да се гарантира, че подобни трагедии няма да се случат отново.

Инцидентът накара някои конгресмени да променят мнението си дали притежанието на оръжие трябва да се регулира по-строго в САЩ.

Междувременно сенаторът от Калифорния Даян Файнстийн, който се застъпва за по-строги закони, каза, че ще внесе промени, когато Конгресът се среща за първи път през новата година.

По въпроса обаче няма консенсус. Някои изтъкват аргумента, че учителите в училищата трябва да носят оръжие, за да защитават учениците при евентуална стрелба.

Хората в САЩ днес запазиха минута мълчание в памет на загиналите точно седмица след стрелбата в Кънектикът. Църковните камбани в Нютаун удариха точно 26 пъти - за всяка жертва на атаката в началното училище Санду Хук.