Военноморските сили на САЩ искат да намалят броя на самолетоносачите си. Посещавайки USS "Джералд Р Форд" преди две години, американският президент Доналд Тръмп похвали значението на военноморските сили, включващи самолетоносачи, включително "Форд", най-скъпият кораб, който някога е строен, съобщава "Страйтс тайм".

Наличието на 12 подобни кораба - понякога придружени от флотилия други кораби - изпраща сигнал към света за решимостта на САЩ и възстановяване на флота до размера след края на Студената война през 90-те години. Последното предложение на бюджета на Пентагона прави точно обратното.

Министерството на отбраната се опитва да намали, поне за сега, броя на самолетоносачите, предлагайки USS "Хари Труман" да бъде ефективно изведен от експлоатация през 2024 година.

Това би означавало, че ядрен супер-самолетоносач за милиарди долари, пуснат в експлоатация през 2000 г., ще бъде премахнат две десетилетия преди края на експлоатационния му живот.

Планът на Пентагона ще запази 6,5 милиарда щатски долара за презареждане на горива и преоборудване, за да спестят средства за други военни приоритети. Предложението, което вече е изправено пред конгреса, за известно време ще остави флота с 10 самолетоносача.

Патрик Шанахан, действащ министър на отбраната на САЩ, заяви, че решението "представлява някои от стратегическите избори, които направихме в бюджета за тази година".

Принуден да избира, Конгресът може да намери повече пари за възстановяване на "Труман" и да продължи с вече сключените договори за закупуване на втори и трети самолетоносач от клас "Форд".

Сериозни проблеми с американски самолетоносач

Сериозни проблеми с американски самолетоносач

Властите разследват инцидента

Новият 30-годишен план за корабостроене на Военноморските сили има раздел, наречен "Военноморските нужди на нацията", който включва 12 самолетоносача като част от желаните общо 355 различни кораба за флота.

Най-високопоставеният служител на бюджета на военноморския флот заяви по време на бюджетния брифинг за финансовата 2020 г., че вече са похарчила 537 млн. долара за двете ядрени реакторни ядра, предназначени за презареждане на "Труман". Сега те ще бъдат на склад за извънредна замяна, допълва той.

Ако ВМС получи повече пари за "Труман", големият победител ще бъде единственият строител на американските самолетоносачи - Huntington Ingalls Industries Inc.

Експерти в областта на отбраната често отбелязват, че има национален компонент за сигурност, за да се поддържат разходите за отбрана, особено при огромни проекти.

Ако ситуацията се промени, изпълнителите могат да бъдат принудени да съкратят работниците и да затворят вериги за доставки, които са трудно възобновими.

Финансовата главоблъсканица обаче показва по-големият въпрос за това как Америка управлява моретата след Втората световна война.

Със своите ескадрили от изтребители, самолетоносачът е военно-техническо чудо. Но конкурентите наваксват. Самолетоносачите и техните ударни групи скоро могат да станат цели за вражеските ракети, които биха могли да преодолеят защитата им.

Непосредствената военна заплаха, пред която са изправени военноморските сили, е ново поколение балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни далеч извън обхвата на атакуващите самолети на повечето самолетоносачи.

Например китайските Dong Feng 21D са наречени "убиец на самолетоносачи", поради обхвата от над 1400 км. Смята се също, че Китай и Русия развиват свръхзвукови оръжия, които на практика гарантират ограничена реакция, ако има въобще такава, от ударната група на самолетоносача.

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Имат обхват от 4500 километра и могат да стигнат до Гуам и Индонезия

Разбира се, самолетоносачите са изключително скъпи в момент, когато Америка наближава годишен дефицит от 1 трилион долара. Военноморските сили могат да похарчат повече от 58 млрд. долара за четири самолетоносача от клас "Форд", включително USS "Джон Ф Кенеди", който се очаква да бъде доставен през следващата година и USS "Ентърпрайз".

Корабите от клас "Форд" са проектирани за една трета повече излитания на ден, отколкото техните предшественици, като използват редица нови за флота технологии.

Въпреки обещанията на корабостроителя, не са отстранени проблеми, свързани с сложна електромагнитна система за изстрелване и асансьорите за оръжия.

Първият самолетоносач от клас "Форд", макар и включен като един от 11-те активни американски самолетоносача, бе доставен с повече от година закъснение, милиарди долари над бюджета и все още не е готов за бой.

Преди шест години администрацията на Обама също се опита да спести пари и да се откаже от самолетоносача USS "Джордж Вашингтон", като отказа ремонт в средата на експлоатационния му живот. Конгресът отказа.

Миналата седмица, ден след като Пентагонът обяви предложението си за бюджет, корабостроителят съобщи, че ремонтът на "Вашингтон" е наполовина завършен и ще бъде завършен през 2021 година.

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

Обясняват, че тя е от Източното крайбрежие чак до Балтийско и Черно море