Проектът за нови санкции срещу Иран официално бе внесен в Съветът за сигурност на ООН. Това съобщи представителят на Великобритания Джон Сойер, цитиран от световните агенции.

Сойер посочи, че разчита резолюцията ще бъде приета от Съвета за сигурност до края на седмицата и обясни, че новото предложение засяга спрямо стария документ „политическата лексика", а не характера на самите санкции.

Поправките не засягат самите предложения за санкциите, но изясняват мандата на санкциите и на преден план изтъкват политическия път за намиране на решения.

Документът, внесен от „европейската тройка" - Германия, Франция и Великобритания, предлага въвеждането на санкции върху още две ирански банки и две транспортни компании. В проекто документа се съдържа и призив към държавите да проявяват бдителност при сключване на контракти и предоставяне на кредити на Техеран.

Евротройката предлага още да се въведе забрана за пътуване на лица, които са били свързани с прилагането на предишните резолюции. До този момент тази мярка имаше препоръчителен характер, а не задължителен характер.

Проектът призовава още държавите да установят финансов мониторинг на дейността на финансови учреждения, свързани с иранските банки, с цел да не се дава възможност финансиране на военни и ядрени програми. Визират се Bank Melli и Bank Saderat.
В същото време в проекта за нова резолюция се изказва подкрепа за сътрудничество на Техеран с МААЕ и Европейския съюз и готовност да се увеличат усилията на евротройката, САЩ, Русия и Китай за постигане на разбирателство.