Републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес представиха законопроект, поощряващ училищата да включат в учебните си програми изучаването на престъпленията на комунизма. Документът беше представен на пресконференция от Мария Салазар - представителка на Флорида в Конгреса, която е родена в семейство на кубински емигранти, съобщи "Свободна Европа". По законопроекта са работили 60 парламентаристи от Камарата на представителите.

По думите на Салазар, една трета от поколението Z, родено между 1997 по 2012 г., се отнасят благосклонно към комунизма, а над 40% от поколението Y (т.нар. милениъли) "казват, че малко знаят за марксизма". Тя смята, че училищата трябва да дадат на възпитаниците си повече знания по тази тема.

"Истината е, че комунизмът е рак. Единственото равенство, което осигурява комунизмът, е в това хората да са еднакво бедни, еднакво гладни, еднакво угнетени и еднакво прогонени." - категорична е Мария Салазар.

"Американските ученици трябва да знаят за съветския ГУЛАГ... За това, че Сталин умишлено е умъртвил с глад 3.5 милиона украинци." - коментира конгресменът Дан Креншоу от Тексас.

САЩ признаха Гладомора в Украйна за геноцид

САЩ признаха Гладомора в Украйна за геноцид

В началото на 1930-те години загиват милиони хора

"Те трябва да знаят за културната революция на Мао, в резултат на която загинаха десетки милиони китайци. Те трябва да знаят за съвременното робство, в което сега живеят мюсюлманите-уйгури." - допълва Креншоу.

По думите му, целта на законопроекта е да гарантира, че комунизмът "ще остане на бунището на историята, където му е мястото".

"Учениците трябва да знаят какво означава тениската с портрет на Че Гевара, която носи техен съученик", отбелязва конгресменът.

Байдън за Куба: Комунизмът е несъстоятелна система

Байдън за Куба: Комунизмът е несъстоятелна система

Кубинските власти потискат своите граждани...

През юни губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закон, изискващ в държавните средни училища в щата да се преподава история на комунизма. На церемонията при подписването той заяви, че учениците трябва да са запознати с опасностите, които носят тоталитарните идеологии.