Студенти от руски висши училища съобщават, че с измама за били заведени на т. нар. флашмобове в подкрепа на Владимир Путин, проведени в руски градове като контракции срещу митингите в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, който е в затвора, съобщава изданието Каспаров.ru.

За разлика от митингите за Навални обаче, на които полицията действаше с жестокост към гражданите, акциите за Путин са се провели безпрепятствено - независимо от противоепидемичните мерки, с които властите оправдават преследванията срещу опозицията.

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

В Русия обискират и арестуват поддръжници на Навални, докато той ги зове да не протестират

"Останете свободни!", зове Навални

Студентското издание Doxa съобщава, че възпитаниците на Тимирязевската академия в Москва са били излъгани, че ги канят на събитие, посветено на руския флаг, а на студентите от Московския държавен юридически университет са казали, че флашмобът е за "подкрепа за страната като лидер в борбата с ковид".

Съобщава се, че студенти, които са пристигнали за събитие в московски хотел, са били инструктирани да скандират "Президентът ни е един, заедно всички ще победим. Владимир Владимирович, с Вас сме! Путин е нашият президент!"

Каналът на Белгородския институт за изкуства и култура в Телеграм съобщава, че студентите са били събрани в актовата зала на висшето училище и са им казали да танцуват с руския флаг уж за патриотично видео за Деня на защитника на Отечеството. После се е оказало, че става дума за материал в подкрепа на Путин и че при звуковия монтаж добавят скандирания в прослава на Путин.