Украинската армия в Харковска област изпитва остър недостиг на системи за хвърляне на боеприпаси от безпилотни летателни апарати, тъй като производството критично не отговаря на търсенето.

Юрий Абдула, собственик на работилница за производство на такива устройства, разказва в интервю за "Фокус".

Според него хвърлянето на боеприпаси от безпилотни самолети е доста ефективна тактика, много по-добра от простото обстрелване на вражески позиции на сляпо.

В началото на пълномащабната война в Украйна имаше много работилници, които изработваха системи за хвърляне на боеприпаси от дронове, но сега повечето от тях са преминали към изработването на FPV дронове от типа "камикадзе".

Както казва Абдула, тъй като в района на Харков дълго време е било сравнително спокойно, не е имало голяма нужда от дронове и системи за тях за бомбардиране. Въпреки това, след нахлуването на руснаците в Харковска област през май, е имало голяма нужда от такива оръжия.

"В Харковска област има само една работилница, която може да осигури това направление. По-рано осигурявахме нуждите на целия фронт с тези системи с около 10 процента, а сега трябва да снабдяваме цялата Харковска област.

Украйна оборудва безпилотни катери с ракетни установки

Украйна оборудва безпилотни катери с ракетни установки

Тези системи вече са били успешно използвани в бой

Това са Суми, Ахтар, Белгородското направление и много други. Трябва да ги снабдяваме, като същевременно не спираме да снабдяваме източните направления. За един цех това е като цунами", - обясни Юрий Абдула.

Цехът на Юрий предоставя на военните около 300 системи за бомбардиране на ден, въпреки че нуждите на фронта като цяло са около 1000 единици на ден.