Военен кораб на ВМС на САЩ прихвана в четвъртък три крилати ракети и няколко безпилотни летателни апарата, изстреляни от присъединеното към Иран движение Хути от Йемен, като има възможност атаката да е била насочена към цели в Израел, предава "Ройтерс".

Вашингтон е в повивешена готовност и внимателно следи за активност на подкрепяни от Иран групи, докато регионалното напрежение нараства по време на войната Израел-Хамас.

Пентагонът каза, че разрушителят USS Carney е действал в северната част на Червено море в четвъртък, когато е свалил снарядите и няма ранени.

"Не можем да кажем със сигурност към какво са били насочени тези ракети и дронове, но те бяха изстреляни от Йемен на север по Червено море, потенциално към цели в Израел", каза говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър пред репортери.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че не изглежда военният кораб да е целта.

САЩ изпратиха значително количество военноморски сили в Близкия изток през последната седмица, включително два самолетоносача, техните помощни кораби и около 2000 морски пехотинци.

Докато Белият дом казва, че няма "никакви планове или намерения" за тяхното използване, това означава, че военните активи на САЩ ще бъдат на разположение, за да защитят интересите на националната сигурност на САЩ, ако е необходимо. САЩ също така разполагат с набор от бази в Близкия изток с войски, бойни самолети и военни кораби.

Отново атакуваха с дронове и ракети военни бази на САЩ в Ирак

Отново атакуваха с дронове и ракети военни бази на САЩ в Ирак

След предупреждение към Вашингтон да не подкрепя Израел срещу "Хамас" в Газа