Американска военна база, разположена в източната част на сирийската провинция Дейр ал Зур, е била обстреляна с ракети, като американските военни са открили ответен огън, съобщава сирийската държавна телевизия "Сурия".

Инцидентът е станал в района на петролното поле Омар. Според медийни източници военни самолети патрулират около "незаконната база".

Коалицията на САЩ потвърждава ракетна атака срещу свои сили в Сирия, пострадали няма, заяви говорителят на коалицията полковник Уейн Марото в "Туитър".

CNN: Байдън е разпоредил ударите в Ирак и Сирия

CNN: Байдън е разпоредил ударите в Ирак и Сирия

Цел са били иранските милиции

По предварителни данни ракетната атака е извършена около 19:44 ч. местно време (съвпада с българското). В същото време Марото подчерта, че американските военни са открили ответен огън, действайки от съображения за самоотбрана.

По-рано стана известно, че САЩ са нанесли въздушни удари по цели на проирански паравоенни милиции в пограничния регион на Ирак и Сирия.

САЩ удариха съоръжения и оръжейни складове на две места в Сирия и едно в Ирак. Пентагонът казва, че тези места са били използвани от няколко подкрепяни от Иран екстремистки групировки, включително милициите "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада".

Седмина проирански бойци убити при ударите на САЩ на иракско-сирийската граница

Седмина проирански бойци убити при ударите на САЩ на иракско-сирийската граница

Байдън е разпоредил въздушните удари

Специализираният портал Military.com съобщава, че въздушните удари в региона са били нанесени от изтребители F-15 и F-16, като са били използвани различни високоточни снаряди. Изтребителите са излетели от бази на САЩ в Близкия изток и са се завърнали безопасно след приключване на операцията, уточни източник от Пентагона пред изданието.

В същото време сирийският държавен телевизионен канал Al-Ikhbariya съобщи, че едно дете е загинало, а още трима души са били ранени, вероятно в резултат на удар на американските военновъздушни сили по жилищни сгради в провинция Дейр ез Зур.

Твърди се също, че "американската авиация на окупаторите" е извършила повече от една атака в този пограничен с Ирак район.

Ирак заклейми ударите на САЩ, били крещящо нарушение на суверенитета му

Ирак заклейми ударите на САЩ, били крещящо нарушение на суверенитета му

"Неприемливо нарушение на иракската национална сигурност"