Американски военен кораб акостира в Судан днес ден след пристигането на руска фрегата в същото стратегическо пристанище в Червено море, където Москва планира да създаде военноморска логистична база, съобщава "Франс прес".

Пристигането на разрушителя с управляеми ракети "Уинстън С. Чърчил" в пристанището в Судан става, след като Вашингтон заличи Хартум от списъка си с държавите спонсори на тероризма, което стана след свалянето от власт на диктатора Омар ал Башир през април 2019 г.

Експедиционният бърз транспортен кораб USNS Carson City вече беше акостирал в пристанището на 24 февруари, "първият кораб на американските военноморски сили, посетил Судан от десетилетия насам", се казваше в изявление на американското посолство в Хартум по това време.

Това "подчертава готовността" на американските военни да "засилят своето подновено партньорство" с въоръжените сили на Судан, добавиха от посолството.

Пристигането на разрушителя "Уинстън С. Чърчил" е "вторият (американски) кораб, спрял в Судан тази седмица", уточни шарже д'афер на САЩ Брайън Шукан.

Пристигането му "хвърля светлина върху подкрепата на САЩ за демократичен преход в Судан", добави Шукан в съобщение в "Туитър".

"Чърчил" акостира малко след като руската фрегата "Адмирал Григорович" пристигна в пристанището на Судан, където руските военноморски сили заявиха, че ще бъде създадена "база за логистична подкрепа".

Фрегатата "Адмирал Григорович" ще презареди с гориво, а екипажът ѝ ще си почине след учения в Индийския океан край Пакистан, добавиха от руския флот.

Суданските военни заявиха, че посещението на "Адмирал Григорович" било "част от напредването на дипломатическите отношения" между двете страни.

През декември Русия обяви подписването на 25-годишно споразумение за изграждане на военноморска база в суданското пристанище, част от засилването на апетитите на Москва към Африка, която се стреми да възобнови геополитическото си влияние.

Целта на базата ще бъде да "поддържа мира и стабилността в региона" според споразумението.

На руския флот ще бъде позволено да поддържа до четири кораба наведнъж в базата, включително ядрени кораби. Базата ще се обслужва от до 300 военни и цивилни служители.

Русия ще има право да транспортира през летищата и пристанищата на Судан "оръжия, боеприпаси и оборудване", необходими за функционирането на военноморската база.

Военноморската база на Червено море ще бъде първата на Русия в Африка и едва втората на чужда територия, след Тартус в Сирия.

Единствената постоянна база на САЩ в Африка е в пристанището в Джибути, на 1000 километра на юг, което гледа към тесния пролив между Червено море и Аденския залив - възлова точка за световното корабоплаване.

САЩ извадиха Судан от списъка със страни, спонсори на тероризма

САЩ извадиха Судан от списъка със страни, спонсори на тероризма

27 години след като поставиха страната в черния си списък

След свалянето на Башир от власт Судан се ръководи от предимно цивилна администрация, която се стреми към реинтеграция в международната общност и до прекратяване на десетилетия статут на една от най-бедните страни.

През декември Вашингтон извади Хартум от черния си списък като част от споразумението за Судан да се съгласи да нормализира отношенията с Израел.

Стъпката се надява да помогне за оправяне на закъсалата икономика на Судан, страдаща от десетилетия на санкции на САЩ, лошо управление и гражданска война, както и от отделянето на богатия на петрол Южен Судан през 2011 г.

Судан се подписа под Авраамовите споразумения със САЩ

Судан се подписа под Авраамовите споразумения със САЩ

Договорените споразумения са голямо постижение във външната политика на САЩ