САЩ днес официално извадиха Судан от списъка със страните, които спонсорират тероризъм, 27 години след като поставиха страната в черния си списък. Това съобщи американското посолство в Хартум, предаде "Франс прес".

"45-дневният период за уведомяване на Конгреса изтече и държавният секретар подписа уведомление, в което се посочва, че отмяната на статута на Судан като държава спонсор за тероризма влиза в сила от днес (14 декември), като това ще бъде публикувано във Федералния регистър", посочиха от посолството на САЩ във "Фейсбук".

Судан плаши с отказ от мира с Израел, иска премахване от списък с терористи

Судан плаши с отказ от мира с Израел, иска премахване от списък с терористи

Това бе условието към САЩ, за да се помирят с Израел

Американският президент Доналд Тръмп обяви през октомври, че изважда Судан от списъка, стъпка, отчаяно търсена от цивилно подкрепяното ново правителство, тъй като присъствието в списъка сериозно възпрепятства чуждестранните инвестиции.

Като част от сделка Судан се съгласи да плати 335 млн. долара за обезщетение на оцелелите и семействата на жертвите от двете нападения през 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания, извършени, когато диктаторът Омар ал Башир приютяваше "Ал Кайда", и атака през 2000 г. срещу американския разрушител USS Cole край бреговете на Йемен.

Преходното правителство на Судан, което дойде на власт миналата година след свалянето на Башир, също така се съгласи да признае Израел, голяма цел на Тръмп, въпреки че Хартум се опита да омаловажи връзката.

Тръмп изпрати известието си до Конгреса на 26 октомври, като според американското законодателство страна излиза от списъка със спонсори на тероризма след 45 дни, освен ако Конгресът не възрази, което той не направи.

Тръмп помири Израел със Судан

Тръмп помири Израел със Судан

Днес Судан се присъедини към ОАЕ и Бахрейн