Американският самолетоносач "Хари Труман" и придружаващите го военни кораби ще останат в Средиземно море, а няма да се придвижват към Близкия изток, съобщава "Асошиейтед прес".

Решението е на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и идва в момент на тревога заради струпването на руски войски до границата с Украйна.

Служител от силовото ведомство обясни, че промяната в плановете за придвижването на самолетоносача и петте придружаващи го кораба отразява необходимостта от постоянно присъствие в Европа. Целта е да бъдат успокоени американските съюзници и партньори в региона.

Блинкън и Столтенберг обсъдиха диалог с Русия и съюзническа защита

Блинкън и Столтенберг обсъдиха диалог с Русия и съюзническа защита

Борел обяви, че ЕС се координира тясно с партньорите относно гаранциите за сигурност

Самолетоносачът "Хари Труман" пристигна в Средиземно море на 14 декември, като се предвиждаше да продължи към региона на Персийския залив.

САЩ и западните им съюзници обаче наблюдаваха как струпването на руски войски близо до украинската граница нарастна до близо 100 000 души. Това засили опасенията, че Москва се готви да нахлуе в Украйна.

Самата Русия отрича да има каквото и да е намерение да започва нова инвазия след анексирането на Крим през 2014 г. Вместо това тя обвини Украйна, че крои планове да се опита да използва сила, за да си върне контрола над териториите, държани от подкрепяни от Москва бунтовници. Украйна отхвърли това твърдение.

 САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

Проекти на стойност 20 млн. долара...