Генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини съобщи пред репортери днес, че военните действия продължават в Рафах и южната част на Газа, въпреки съобщението на израелската армия от вчера. Целта на тактическите паузи е да позволи на хуманитарната помощ да влезе в района, предават от Reuters.

"Има информация, че такова решение е взето, но от политическото ниво се казва, че нищо от това решение не е направено. Оперативно все още нищо не се е променило", заяви Лазарини на пресконференция, като допълни, че пауза в боевете до момента не е имало.

По данни на местните жители въоръжени групи на Хамас са се биели на близо разстояние в лагера Ал Шабура в сърцето на Рафах.

По-късно Лазарини посочи още, че UNRWA е получила известие на английски от израелската армия, че ще има пауза. Скоро обаче съобщението е последвано от правителството, което противоречи на тази инструкция.

"За момента не виждам нищо, което да отговаря на определението за пауза", категоричен е генералният комисар на UNRWA.

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Израелската армия откри големи количества оръжие на Хамас в Рафах

Припомняме, че през уикенда Израел обяви ежедневни паузи от 05:00 GMT до 16:00 GMT в района от кръстовището Керем Шалом в Южен Израел до пътя Салах ал-Дин и след това на север. По-късно беше изяснено, че нормалните операции ще продължат в Рафах, като основен фокус на операцията в южната част на Газа.

Вчера Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува обявените от военните планове за ежедневни паузи в боевете по един от главните пътища към палестинския анклав.

Израелската армия заяви по-рано днес, че нейните сили продължават съсредоточени, базирани на разузнаване операции в района на Рафах, които включват близки битки с екстремисти и изземване и унищожаване на оръжия.

Допълнително, към момента все още се очаква развитие по възможността за споразумение за мир между Израел и Хамас. След като в края на миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов тристепенен план за окончателно прекратяване на военните действия, редица държави призоваха и двете страни да предприемат действия за мир. Вчера Хамас обяви готовност за цялостно споразумение за примирие в Газа.

Нетаняху разпусна военния кабинет

Нетаняху разпусна военния кабинет

Очакван ход след оставката на Бени Ганц