Продължава размирната обстановка в сирийския град Хама.

След като вчера сирийската правителствена войска разположи свои танкове на входовете му, БиБиСи съобщава, че днес военните са атакували домове в него.

Съобщава се и за голям брой арести. Жилищата в централната част на Хама са обискирани и проверявани от военните на Асад, твърдят очевидци. По думите им в града са пристигнали над 30 автобуса с въоръжени части.

Допълват, че жители на Хама прибягват до различни тактики, за да забавят придвижването на войниците. Сред тях са подпалване на автомобилни гуми на ключови пътища.

Град Хама, четвъртият град по големина в страната, има символичен характер за протестиращите, тъй като през 1982 г. борбата между въоръжената ислямистка опозиция и правителството доведе до убийството на 10 000 души.

Междувременно танковете на правителствените сили обкръжиха и друг сирийски град -арена на сблъсъци, а именно Дамаск. Само днес там са убити двама демонстранти.

По последни данни на правозащитни организации от началото на протестите в Сирия са убити повече от 1 500 цивилни, както и над 350 представители на силите за сигурност.

Протестите в Сирия с искания за реформи продължават вече няколко месеца.