Литва обяви, че Русия е симулирала нападение срещу прибалтийските натовски държави Естония, Литва и Латвия по време на големите военни учения с Беларус, доказвайки агресивните намерения на Москва, съобщава "Франс прес".

Ученията "Запад-2017" бяха проведени между 14 и 20 септември в Западна Русия, както и в Беларус, която е най-близкият съюзник на Москва.

"Имаше симулация на нападение от страна на Руската федерация срещу всички прибалтийски страни", коментира военният министър на Литва Раймундас Кароблис пред журналисти, без да изтъква повече подробности.

Русия заяви, че ученията били "строго отбранителни" срещу възприемаема терористична заплаха.

Ала Кароблис подчерта, че военните игри са включвали нападателни "конвенционални действия" срещу страните от НАТО.

"Въпреки че Русия избегна провокативна реторика, ние отбелязахме нейната агресивна позиция по време на подготовката на ученията и провеждането им", посочи още литовският военен министър.

Кароблис коментира също, че ученията са показали, че Русия може да предприеме атака срещу прибалтийските страни с 24-часово предупреждение.

Москва твърди, че ученията са включвали 12 700 военнослужещи, но шефът на военното разузнаване на Литва Ремигиюс Балтренас настоя, че реалният брой на руските и беларуските военни бил "няколко пъти по-висок".