В случай на въвеждане на военно положение в Беларус числеността на военните организации ще бъде около 1,5 милиона души. Това заяви държавният секретар на Беларуския съвет за сигурност Александър Волфович, цитиран от "Интерфакс".

"Структурите на военната организация на държавата, а не въоръжените сили, ще бъдат до 1,5 милиона души в случай на обявяване на военно положение и преминаване на икономиката на бойна основа, каза Волфович в събота, в интервю за държавния телевизионен канал Беларус-1. Но освен това, за оказване на помощ, преди всичко, на органите на МВР на терен, за защита на обществения ред, за борба с бандитизма на терен, за пресичане на грабежите, за борба с диверсионно-разузнавателните групи е предназначена народната милиция", добави той. 

Законът за народната милиция, който се планира да бъде приет в Беларус в близко бъдеще, само ще легитимира възможностите и доброволното желание на гражданите да защитават страната, отбеляза държавният секретар на Съвета за сигурност.

Киев засега не се тревожи от агресивната реторика на Беларус

Киев засега не се тревожи от агресивната реторика на Беларус

Не се забелязват логистични действия в Беларус, насочени към формиране на ударна сила

Волфович нарече решението за приемането на този закон навременно - въз основа на сложната военно-политическа обстановка, предизвикателствата и рисковете, които възникват по отношение на Беларус.

Припомняме, че Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Лукашенко плаши със сурово отмъщение при агресия срещу Минск