Военното положение, обявено в части на Украйна приключи след 30 дни, на фона на продължаващо напрежение с Русия заради Керченския проток, съобщава БиБиСи.

Мярката бе в сила в 10 региона по Черно море и границите с Русия, Беларус и Молдова и бе обявен след залавяне на три украински военни кораби и 24 моряци от Русия през ноември.

Руското външно министерство заяви, че се надява западните страни да разубедят Украйна от всякакви "провокации". По време на извънредната ситуация украинските въоръжени сили бяха поставени в бойната готовност, бе призован и резерва.

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди, че президентските избори в страната ще се проведат по график. "Ще защитим демокрацията. И ние гарантираме, че президентските избори ще се проведат на 31 март 2019 г. Ако не бяха изборите, бихме помолили Радата да го удължи (б.р. военното положение)", обясни той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Украйна укрепва с войски и техника границата с Русия

Украйна укрепва с войски и техника границата с Русия

Част от мерките във връзка с въвеждането на военно положение

"Днес, в 14:00 часа, военното положение се прекратява. Това е моето решение по принцип, то се основава на анализ на всички компоненти на настоящата ситуация на сигурност", добави Порошенко.

"Беше извършена огромна работа по преразпределяне на войски, преоборудване за сметка на резервите от първи етап, снабдяване с нови оръжия и модернизирано оборудване и оръжия, а противовъздушната отбрана в източните райони беше значително засилена. Освен това, в десет области, където бе в сила военно положение, се регистрират 26% по-малко престъпления от обичайното. Редът по улиците е повече", коментира президентът.

На руснаци на възраст от 16 до 60 години бе забранено да влизат в Украйна. Президентът Петро Порошенко заяви по-рано този месец, че не възнамерява да удължи военното положение, освен ако не се извърши мащабна атака от страна на Русия.

Миналия месец военноморски сили от двете страни се сблъскаха в Крим, оспорвана територия, която Русия анексира от Украйна през 2014 г. Русия задържа три украински кораба, твърдейки, че са влезли незаконно в руски води.

Украинските моряци бяха задържани по време на инцидента, който Русия нарече "акт на агресия". Украйна заяви, че нейните кораби нямат нужда от разрешение на Русия да прекосяват пролива. По време на посещението си в страната миналата седмица британският министър на отбраната Гавин Уилямсън заяви, че кораб на Кралския флот е изпратен там в подкрепа на Украйна.

Британският военен министър обясни в Украйна, че Черно море не е на Русия

Британският военен министър обясни в Украйна, че Черно море не е на Русия

Великобритания е изпратила кораб, за да покаже, че Киев не е сам