Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин смята, че има нужда от законодателни промени, които да гарантират, че президентът на Русия Владимир Путин няма да бъде арестуван действително, след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна

Володин на първо място предлага поправки в законодателството, които да санкционират сътрудничеството с Международния наказателен съд (МНС). Така, според него ще се забранят всякакви дейности на МНС на територията на Русия, която така или иначе не признава и не е ратифицирала Римският статут, с който се създава съдът в Хага. Законодателните промени трябва да предвиждат наказателна отговорност за оказване на помощ и подкрепа на МНС, обяви Володин. Предложението му би било насочено преди всичко към неправителствения и гражданския сектор и би било поредното ограничение за работата на тези организации.

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Заповедта за арест на Путин срива системата на международните отношения

Второто, което Володин смята, че трябва да се свърши е: "Важно е да се организира работата по сключването на двустранни споразумения с приятелски държави, които да предвиждат взаимен отказ от сътрудничество и подкрепа за Международния наказателен съд."

"Върховният главнокомандващ на Руската федерация трябва да има право да предприема всякакви действия за защита на нашите граждани в случай на решения, взети от международни структури, които противоречат на нормите на руската конституция."

Володин се позовава на аналогично законодателство в САЩ от 2002 г. - Закон за военна защита, "съгласно който нито един американски гражданин или съюзник не може да бъде арестуван или задържан по заповед на Международния наказателен съд". 

В Русия още от преди две десетилетия има конституционна забрана руски граждани да бъдат предавани на други страни по наказателни обвинения. Именно на тази забрана се опираха руските власти при отказа за екстрадиция на руснаци по обвиненията и за отваряването на Литвиненко и за свалянето на MH17 над Украйна през 2014 г.

Унгария няма намерение да арестува Путин

Унгария няма намерение да арестува Путин

Въпреки заповедта за арест на съда в Хага

Вчера Конституционният съд на Армения призна задълженията, залегнали в Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), като съответстващи на нейната конституция. Преди това тези задължения бяха ратифицирани от парламента на страната, което сега означава незабавното им влизане в сила. Това означава че ако руският президент Владимир Путин и омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова посетят Армения може да бъдат задържани.

Също вчера на въпрос дали България, която е ратифицирала Римския статут, ще арестува Путин по въпросната заповед на МНС, българският президент Румен Радев отговори с констатацията, че самият въпрос е нелеп, тъй като руският президент просто няма да посещава България.