На 57-годишна възраст е починал Дмитрий Ковтун - руски бизнесмен, бивш служител на ФСБ и заподозрян от британските власти в съпричастност към отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко. Отравянето през 2006 г. беше е първият случай на атака с химическо вещество - полоний, която изостри отношенията между Великобритания, където Литвиненко получи убежище, и Русия.

Смъртта на Ковтун беше потвърдена от неговия приятел и главен заподозрян по делото за отравяне с полоний - Андрей Луговой, също бивш офицер от ФСБ, а понастоящем член на руската Държавна дума от Либерално-демократическата партия и първи заместник на комисията по сигурност и корупция.

"Днес дойде тъжната новина - пише Луговой в канала си в Telegram - в резултат на тежко заболяване, свързано с коронавирусна инфекция, внезапно почина моят близък и верен приятел Дмитрий Ковтун.", цитиран от "Новости".

Литвиненко се самоотровил случайно?

Литвиненко се самоотровил случайно?

Такава версия лансира един от заподозрените за убийството му Дмитрий Ковтун

Същата причина за смъртта - усложнения от Covid-19 - цитира и ТАСС, позовавайки се на неназован източник от обкръжението на бизнесмена. ТАСС уточнява също, че Ковтун е починал в московска болница.

Както Луговой, така и Ковтун поддържаха тезата за невинността си през годините на процеса за отравянето на Литвиненко. Нито единия, нито другия обаче се е изправял пред реален съд, тъй като малки преди обвиненията се прибраха в Русия. Макар и Лондон да поиска екстрадиция, Москва отказа, позовавайки се на специален член от конституцията забраняващ на държавата на предава свои граждани. Първоначално Ковтун бе обявил намерение да свидетелства пред британските власти, но в последния момент се отказа.

Литвиненко, бивш офицер от КГБ и ФСБ, умря в Лондон през 2006 г., шест години след като бяга от Русия във Великобритания заради конфликт с руските тайни служби, а от Великобритания вече твърди, че служители на ФСБ всъщност за организаторите на серия от бомбени атаки срещу жилищни сгради в Москва и Волгодонск през септември 1999 г.

Разследването, проведено от британските власти, разкри, че Литвиненко е бил отровен с рядко радиоактивно вещество - полоний-210. Малко преди това той се среща с бившите си колеги от службите за сигурност Луговой и Ковтун. Английските разследващи откриха радиоактивни следи в хотел "Милениум", където са били отседнали заподозрените Луговой и Ковтун, както и в мъжкия клуб "Абракадабра", на футболния стадион "Емирейтс", където Луговой е гледал мач между "Арсенал" и ЦСКА в Лондон, и на други места, включително и в Германия, където Ковтун е отсядал след Великобритания.

През 2016 г. бяха оповестени и окончателните резултати от публичното разследване на случая с отравянето с полоний. Съдия Робърт Оуен стигна до заключението, че Луговой и Ковтун може да са действали по нареждане на ръководството на ФСБ - със съгласието на директора на службата Николай Патрушев и най-вероятно лично на президента Владимир Путин.

Кремъл отхвърли отново обвиненията и определи разследването като повърхностно и непрофесионално.

Русия е отговорна за убийството на Литвиненко, постанови Съдът в Страсбург

Русия е отговорна за убийството на Литвиненко, постанови Съдът в Страсбург

Великобритания отдавна хвърля вината върху Москва