Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Русия е отговорна за убийството през 2006 г. на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко, който почина мъчително, след като беше отровен в Лондон с полоний 210, рядък радиоактивен изотоп, информира "Ройтерс".

43-годишният критик на Кремъл Литвиненко почина седмици след като пи зелен чай, гарниран с полоний 210 в луксозния лондонски хотел Millennium в атака, за която Великобритания отдавна хвърля вината върху Москва.

В решението си ЕСПЧ заключава, че Русия е отговорна за убийството.

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви

"Съдът установи, че убийството на г-н Литвиненко може да бъде вменено във вина на Русия", се посочва в изявлението на съда.

Русия винаги е отричала каквото и да е участие в смъртта на Литвиненко, която потопи англо-руските отношения до най-ниското им ниво след Студената война.

Дълго британско разследване заключи през 2016 г., че руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил операция на руските специални служби за убийство на Литвиненко.

Във Великобритания сравняват убийството на Литвиненко с това на Георги Марков

Във Великобритания сравняват убийството на Литвиненко с това на Георги Марков

Българският дисидент беше убит в Лондон през 1978 г.

Британското разследване установи също така, че бившият бодигард от КГБ Андрей Луговой и друг руснак Дмитрий Ковтун са извършили убийството като част от операция, вероятно ръководена от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), основният наследник на съветското КГБ.

ЕСПЧ се съгласи. И двамата мъже винаги са отричали участие.

"Съдът установи за установено, извън разумното съмнение, че убийството е извършено от г-н Луговой и г-н Ковтун", се казва в решението.

Вдовицата на Литвиненко съди Русия в Страсбург

Вдовицата на Литвиненко съди Русия в Страсбург

Да се признае и връзката между убийства, зад които стои Кремъл...

"Планираната и сложна операция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, планиране на пътуване на двойката и многократните и продължителни опити за прилагане на отровата показват, че г-н Литвиненко е бил целта на операцията", допълва евросъдът в Страсбург.

Той също така стигна до заключението, че руската държава е виновна и че ако мъжете са били извършили операция на своя глава, без знанието или разрешението на руските власти, Москва би разполагала с информацията, за да докаже тази теория.

"Правителството (на Русия) обаче не предприе сериозен опит да предостави такава информация или да оспори констатациите на британските власти", се изтъква в решението.

С убийството на Литвиненко Русия извършила "ядрена атака по улиците на Лондон"

С убийството на Литвиненко Русия извършила "ядрена атака по улиците на Лондон"

Литвиненко почина няколко седмици