Вдовицата на бившия служител на руските спецслужби Александър Литвиненко, отровен с полоний преди 14 години, подаде иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека, съобщи "Свободна Европа". В иска на Марина Литвиненко е предвидена сума от 3.5 милиона евро компенсации за понесени щети от смъртта на съпруга й.

Става дума за т. нар. наказателни компенсации, които се присъждат заради особено възмутителни действия на извършителя, както и с цел да предотвратят подобни негови действия в бъдеще. Затова в иска се предлага да се признае връзката между различни убийства и покушения в европейски страни, зад които стоят руските спецслужби, както е в случая с Литвиненко.

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви

Като емигрант във Великобритания, Литвиненко отправяше остри критики срещу президента на Русия Владимир Путин и руските власти. При разследването, проведено от британските власти, беше установено, че той е бил отровен с полоний, а пряко замесени в убийството са бившият офицер от КГБ Андрей Луговой - сега депутат в руската Дума, и предприемачът Дмитрий Ковтун.

Експерт: Полоният, убил Литвиненко, е произведен в Русия

Експерт: Полоният, убил Литвиненко, е произведен в Русия

Норман Домби, професор по теоретична физика в университета в Съсекс, заяви пред съда

В интервю за "The Guardian" Марина Литвиненко напомня и за покушенията с нервнопаралитичното вещество "новичок" срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и срещу Алексей Навални. Официалната позиция на Лондон е, че зад тези отравяния също стои Кремъл, както в случая в Литвиненко. Москва отрича обвиненията, въпреки събраните улики.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...