Успехът на използването на безпилотни самолети-камикадзета от украинската армия във война срещу тежката бронирана техника на руския агресор изненада повечето световни военни командири. Успешното използване на безпилотни летателни апарати fpv е подчертало уязвимостта и неефективността на бронираните машини и от двете страни, съобщава "Киев пост".

Позовавайки се на статия в американското военно списание Breaking Defense, изданието подчертава, че подобно използване и възможности на безпилотните летателни апарати в Украйна ще се отрази на бъдещото развитие на бронираната техника в света, по-специално на следващото поколение заместители на американския основен боен танк M1 Abrams и бойната машина на пехотата M2 Bradley.

В материала се отбелязва, че по време на пълномащабното нахлуване Русия разчита на стандартната война, при която основният акцент на бойното поле са бронираните машини, които ще осигурят напредъка, но появата на усъвършенствани ударни дронове се превърнаха в "лъжица катран" в тази война.

"Може би именно несъвършенството на първите безпилотни летателни апарати е довело до първоначалното подценяване на заплахата, тъй като първите безпилотни летателни апарати, въведени в Украйна, са били базирани на модифицирани "състезателни квадрокоптери", струващи по-малко от 500 долара", се казва в публикацията.

Дрон над Ростов и морски дрон към Севастопол
Обновена

Дрон над Ростов и морски дрон към Севастопол

Първа атака с дронове към Северна Осетия, където има военно летище

Според февруарския доклад на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) обаче през първите две години на пълномащабната война руските войски са загубили около 9000 бронирани машини.

Украйна атакува с дрон руска рафинерия в Башкирия

Украйна атакува с дрон руска рафинерия в Башкирия

Атаката е повредила сграда на помпена станция в завода, но няма сериозни щети или ранени

И за това в голяма степен е помогнала успешната работа на украинските fpv дронове. Затова и руснаците, и украинците започнаха да вземат мерки за защита от ударите на безпилотните самолети.

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

"Необходимостта от контрамерки беше очевидна, което доведе до появата на така наречените "скелети" върху танковете и БТР-ите на двете страни, целящи защита от удари на дронове.

Украински дрон удари руска петролна база в руския Краснодарски край

Украински дрон удари руска петролна база в руския Краснодарски край

Има и ранени служители

Друг метод за защита беше блокирането на системите за управление на безпилотните самолети, което на свой ред доведе до разработването на безпилотни самолети с повишена устойчивост на радио-електронната борба (РЕБ)", отбелязва изданието.