Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че войната на Ислямската република с Ирак в периода 1980-1988 г. е показала, че страната може да се защитава, без да се отнася към настоящите обстоятелства, отбелязва "Франс прес".

"Опитвайки се в продължение на осем години, правейки всичко, което могат, и въпреки това не постигайки нищо - има ли по-голяма победа за Иран", попита Хаменеи.

Хаменеи направи коментарите в излъчено по телевизията видеообръщение към висши военни командири и ветерани от войната в цялата страна, в началото на седмицата "Светата отбрана", отбелязваща годишнината от войната.

"Светата отбрана показа, че агресията към тази страна струва много скъпо", настоя той.

"Когато една страна покаже, че има силата и решимостта да се защити... това кара агресора да помисли два пъти, преди да атакува", подчерта Хаменеи и допълни: "А ако иска да действа разумно, ще разбере, че не е в негова полза и е много скъпо."

Иракският диктатор Саддам Хюсеин нахлу в Иран година и половина след Иранската ислямска революция през 1979 г., предизвиквайки войната, която в крайна сметка беше прекратена чрез примирие с посредничеството на ООН.

Хаменеи каза, че конфликтът е направил иранската революция "много по-силна", отколкото е била преди.

Върховният водач на Иран също така обвини западните сили, че са въоръжили Саддам, докато са лишили Иран от помощ, като изтъкна, че това показвало "истината и естеството на западната цивилизация".

Речта му беше направена, след като САЩ едностранно обявиха, че санкциите на ООН срещу Иран отново са в сила и заплашиха с "последствия" държави, които не се съобразят.

Този ход беше отхвърлен като юридически нищожен от други световни сили.

Иран и САЩ два пъти стигнаха до ръба на пряка конфронтация от юни 2019 г. насам.

Хаменеи призова властите да запазят паметта за войната като "част от националната идентичност" на иранците, като създават литературни произведения в световен мащаб.

Тази година Иран отмени военен парад, провеждан ежегодно за отбелязване на годишнината от войната заради пандемията от новия коронавирус, която уби повече от 24 400 и зарази над 425 000 души в Ислямската република от март насам.

Хаменеи призова иранците да съблюдават по-добре здравните препоръки като социално дистанциране и носене на маски, като отбеляза, че вирусът убива около 150 души всеки ден в страната.

"Да предположим, че самолет с 300 души на борда се разбива на всеки два дни и всички умират. Това малко нещо ли е", запита аятолахът.