УНИЦЕФ предупреди, че войната в Йемен може да лиши едно поколение деца в страната от образование, излагайки ги на по-големия риск да бъдат омъжени или вербувани за детски войници.

Представителят на УНИЦЕФ в Йемен обяви, цитиран от информационните агенции, че месеци на неизплатени заплати ще окажат влияние върху три четвърти от учителите, които изпадат в бедност в страната. Това означава, че 4,5 млн. деца няма да завършат училище тази година.

Той коментира, че в момента има повече от 166 000 учители, които не са получавали заплати от миналия октомври. Това е повече или по-малко 73% от общия брой учители в страната.

Тези деца не са в училище, те са изправени пред риска да бъдат вербувани за военна служба, а момичетата - да бъдат омъжени в ранна възраст, коментират още от УНИЦЕФ.

В доклада, цитиран от "Ройтерс", се казва, че служителите в обществения сектор в контролираните от хутите райони не са получавали заплати от седем месеца. Това прави изключително трудно пътуването за работа и плащането за основните нужди.

Учител в Сана казва, че парите са гръбнакът на живота. Без тях не мисля, че някой може да живее и ще страда. Ние почти просим, споделя той.

В доклад на УНИЦЕФ от февруари се посочва, че организацията е рехабилитирала осем училище по време на този месец. Така броят на училищата, подновени от УНИЦЕФ, са 618. Това позволява на повече от 456 000 да имат достъп до образование през учебната 2016-2017 година.