За взривове в Киев и Харков, вторият по големина град в Украйна, съобщават тази сутрин украинските медии. След относително затишие в първите часове на това денонощия, в ранната сутрин настъплението на руските войски отново е започнало.

Жилищна сграда в град Чернигов, Северна Украйна е била ударена от ракета и се е разразил пожар. За щастие при случилото се има само едни човек, жена, леко ранен, съобщи УНИАН.

Град Житомир също е бил ударен от ракети през нощта, съобщи командването на украинските сухопътни войски.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обявява, че руските военни продължават с обстрела в почти всички направления.

Покрайнините на Киев в малките часове на няколко пъти са били щурмувани от различни места от колони руски войски. В столицата ситуацията е под контрол засега, уверяват украинските военни, а командващият отбраната на Киев генерал-полковник Александър Сирски заявява: "Ние можем да защитим своя дом от непоканени гости."

Много бомбардировачи и изтребители са излетели от Кримския полуостров на север. Според УНИАН сред целите на руските военни самолети щели да бъдат Киев, градовете Николаев и Херсон на юг и Харков на изток.

Украйна и Русия сядат да говорят близо до р. Припят?

Украйна и Русия сядат да говорят близо до р. Припят?

Лукашенко е поел ангажимент за сигурността на делегацията

Атаката се случва на фона на подготвяната среща между украинска и руска делегация, договорена вчера с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. След информационна кампания, по-близка до пропагандата, която развиха руските медиите, че среща е договорена в град Гомел, стана ясно че такава среща няма да има - аргументът на президента Зеленски, че Украйна не приема ултиматуми. По-късно все пак се потвърди, че среща в местност до река Припят ще има, като Лукашенко е поел ангажимент за сигурността на украинската делегация. Настъплението обаче от рано тази сутрин показва обратното, а украинските медии пишат, че беларуските военни има вероятност да се присъединят към руските такива.

В неделя украинският генерален щаб призна, че ситуацията е "трудна", тъй като руският обстрел продължава "практически от всички посоки". По-конкретно става дума за военновъздушната база във Василиков, южно от Киев, където продължава ожесточената съпротива срещу руските нападатели.

Кличко: Киев е пред хуманитарна катастрофа

Кличко: Киев е пред хуманитарна катастрофа

Обградени са от руски войски, а в града действат диверсанти