Инвазията на Русия в Украйна пряко причини или проправи пътя за емисиите на 175 милиона тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, се казва в съвместен доклад, цитиран от "Ройтерс".

Докладът, публикуван от украинското министерство на околната среда и климатичните неправителствени организации, казва, че тяхната оценка включва както емисиите, които са били изпуснати, така и тези, които ще бъдат произведени по време на ремонтни дейности след разрушенията, причинени от инвазията през февруари 2022 г.

"Милиарди литри гориво, използвани от военни превозни средства, почти един милион хектара подпалени полета и гори, стотици петролни и газови съоръжения взривени и огромни количества стомана и цимент, използвани за укрепване на стотици мили от фронтовите линии", се казва в него .

Оценката от 175 милиона тона е еквивалентна на годишните емисии, произведени от 90 милиона автомобила или цяла Нидерландия за една година, се казва в съобщението.

Войната, започната от Москва, уби десетки хиляди и разсели милиони, но също така причини огромни екологични щети.

Докладът, който има за цел да определи количествено въглеродния отпечатък на войната, беше съставен в сътрудничество от украинското министерство на околната среда и изследователи на климата от Украйна и други страни.

Докладът използва мярка, наречена социална цена на въглерода, за да изчисли приблизителната финансова цена на допълнителните емисии.

"Общите климатични щети, причинени от Руската федерация след 24 месеца война, възлизат на повече от 32 милиарда долара", се казва в съобщението.

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците

Военните емисии могат да бъдат разделени приблизително на три дяла: военна дейност, стомана и бетон, необходими за възстановяване на повредената инфраструктура, а последната трета се състои от няколко различни фактора, включително пожари и движение на хора.

"В първите месеци на войната по-голямата част от емисиите бяха причинени от широкомащабното унищожаване на гражданска инфраструктура, което изисквa големи усилия за следвоенно възстановяване", се казва в доклада.

"Сега, след две години война, най-големият дял на емисиите произлизат от комбинация от военни действия, ландшафтни пожари и щети на енергийната инфраструктура."

Военната дейност е отговорна за емисиите на 51,6 милиона тона CO2 еквивалент, се казва в доклада, като по-голямата част е причинена от потреблението на гориво от руската армия, с още 9,4 милиона тона от използването на гориво от украинската армия.

Сред най-големите потребители на гориво в света, военните в световен мащаб представляват 5,5% от глобалните емисии на парникови газове, според оценка за 2022 г., от международни експерти.

Според доклада войната значително е увеличила честотата на ландшафтните пожари в засегнатите райони.

Eдин милион хектара земя е била обгорена от 27 000 пожара, свързани с войната, причинявайки атмосферни щети, еквивалентни на 23 милиона тона CO2.

Докладът също така изчислява, че затварянето на въздушното пространство над Украйна и някои части на Русия, както и ограниченията върху използването на въздушното пространство на Русия от определени превозвачи, са създали малко над 24 милиона тона CO2 допълнителни емисии.

Всеки от последните 12 месеца класиран като най-топлия в историята

Всеки от последните 12 месеца класиран като най-топлия в историята

ООН призовават за спешни действия срещу глобалното затопляне