Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята при сравнения на годишна база, по информация на службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС от днес. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за спешни действия за предотвратяване на "климатичен ад", предават от Reuters.

Средната глобална температура за 12-месечния период до края на май месец тази година е била с 1,63 градуса над средната от прединдустриалната епоха, което го прави най-топлият подобен период от началото на воденето на записи през 1940 г., според службата за изменение на климата Copernicus.

Тази средна стойност за 12 месеца не означава, че светът все още е надхвърлил прага на глобалното затопляне до 1,5°C. Средната стойност описва температурата за десетилетия, отвъд която учените предупреждават за по-екстремни и необратими въздействия върху планетата.

В отделен доклад Световната метеорологична организация (СМО) на ООН се каза, че вече има 80% шанс поне една от следващите пет години да бъде отбелязана първата календарна година със средна температура, която временно надвишава 1,5°C. Миналата година е имало шанс от 66% за такова увеличение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчертава колко бързо светът се движи в грешната посока и се отдалечава от стабилизирането на своята климатична система.

"През 2015 г. шансът за подобно нарушение беше почти нулев", посочи той в реч по случай Световния ден на околната среда, като призовава за намаляване с 30% на глобалното производство и употреба на изкопаеми горива до 2030 г.

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците

Емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива, като основната причина за изменението на климата, достигнаха рекордно високо ниво миналата година въпреки глобалните споразумения, предназначени да ограничат изпускането им и бързото разширяване на възобновяемата енергия.

Въглищата, петролът и газът все още допринасят за повече от три четвърти от световната енергия, като глобалното търсене на петрол остава силно. Последните климатични данни показват, че светът е "далеч извън пътя" към целта си за ограничаване на затоплянето до 1,5°C - основната цел на световното Парижко споразумение от 2015 г., заяви заместник-генералният секретар на СМО Ко Барет.

Докато миналата година беше регистрирана като най-топлата календарна година в историята, с 1,45°C над прединдустриалните температури, поне една от следващите пет години вероятно ще бъде дори по-топла от 2023 г., показват данните на СМО.

От Copernicus смятат, че има някои изненадващи развития, като рязката загуба на антарктически морски лед през последните месеци, но според тях общите данни за климата са в съответствие с прогнозите за това как нарастващите емисии на парникови газове ще затоплят планетата.

"Не сме виждали нещо подобно през последните няколко хиляди години", категоричен е директорът на Copernicus Карло Буонтемпо.

Швейцария отряза съда в Страсбург за решението за климата

Швейцария отряза съда в Страсбург за решението за климата

Страната няма да въвежда още мерки срещу глобалното затопляне