Албански войници продължават да контролират летището в Тирана и днес, след като около 20 авиодиспечери са били арестувани заради стачка, която блокира доставките на коронавирусна ваксина, информира "Франс прес".

Балканската държава разположи войници късно вчера, за да осигури контрол над летището, което е от "особено значение за националната сигурност", каза министърът на инфраструктурата Белинда Балуку.

Стачката на авиодиспечерите наложи отмяната на всички полети в сряда и тази сутрин, включително самолет, превозващ COVID-19 ваксини до международното летище "Ринас".

"Заради спирането на полетите на "Ринас", не можахме да получим доставка на ваксини в сряда, докато всяка секунда е ценна за всички", отбеляза министър-председателят Еди Рама пред предизборен митинг.

Авиодиспечерите настояват за повишаване на заплащането, след като заплатите им бяха намалени с 62 процента през последната година, след като пандемията от коронавируса нанесе огромен удар върху сектора на въздушния транспорт.

Полицията съобщи, че около 20 авиодиспечери са били арестувани вчера заради стачката.

Прокуратурата в Тирана заяви, че е започнала разследване за "злоупотреба с власт" срещу отговорните за стачката.

Те биха могли да получат до седем години затвор, ако бъдат съдени и признати за виновни.

Албания е в разгара на разгорещена кампания за парламентарните избори на 25 април, а Балуку обвини стачкуващите, че прокарвали "политически дневен ред".

"Никой не може да държи страната заложник", предупреди тя.

Рама обвини опозиционните партии в подкрепа на стачката за "блокиране на летището в Ринас и предотвратяване на доставката на ваксини", необходими за борба с коронавируса.

"Разграничете се от онези, които са ви тласнали към тази луда игра", написа премиерът в "Туитър" до стачкуващите.

Той каза още, че тези, които са решени да продължат стачката, няма да могат да се върнат на работа.

Те могат да бъдат заменени с чуждестранен персонал, посочи министърът на отбраната Нико Пелеши.