Бивши участници във военните действия в Донбас могат да станат основната движеща сила на нов "майдан" в Украйна. Това обяви украинският депутат и лидер на партия "Национален корпус" Андрей Билецкий в интервю за украинското интернет издание "Апостроф".

Същевременно Билецкий изтъкнал, че бившите бойци нямало да бъдат движени от борбата за власт.

"Може ли да си представите, че "Азов", "Донбас", ветерани от 79-та аеромобилна бригада и т. н. ще излязат в подкрепа на (вътрешния министър Арсен) Аваков и срещу (президента Петро) Порошенко, например", попита той.

Протестиращите издигнаха 50 палатки пред парламента на Украйна

Протестиращите издигнаха 50 палатки пред парламента на Украйна

Около 500 протестиращи остават в района

По думите му, промяната на властта в Украйна няма да стане в резултат на военен преврат.

"Разбирате, това не е Латинска Америка, за да се организират бунтове в стил - идват военни, отцепват президентския дворец... Това може да се понрави на обикновените хора, но е напълно нереалистично. Само вътрешна експлозия е възможна", коментира Билецкий.

Вчера няколко хиляди души със знамена на националистическите партии "Национален корпус" (създаден на основата на батальона "Азов"), "Свобода", а също "Движение на нови сили", "Отечество", "Самопомощ" и редица обществени организации организираха протест пред Върховната рада.

Те настояха за отмяната на имунитета на депутатите, промяна на изборното законодателство и създаването на специализиран съд за борба с корупцията.

Михаил Сакаашвили, който е едно от основните лица на протеста, заяви, че ако техните искания не бъдат изпълнени, протестиращите ще настояват за оставката на Порошенко. Във вторник вечерта между протестиращите и полицаите се разразиха сблъсъци.

"Оригиналният" майдан в Украйна бяха протестите в центъра на Киев, продължили няколко месеца в края на 2013 и началото на 2014 г., които в крайна сметка доведоха до свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович, което след това беше последвано от анексирането на Крим от страна на Русия и избухването на войната в Източна Украйна, в която Русия подкрепя сепаратистите.